Umeå kommun och mark

Umeå kommun har varit givmild historiskt. Man har gett mark till försvaret för deras behov men var tvingad att köpa tillbaka den när försvaret lades ner.

Vi har också gett mark till staten och universitetet för deras expansion. Nu behövs antagligen inte den marken längre för forskning och undervisning. Då är det en självklarhet att den marken ska återgå till kommunen för att säljas till exploatörer.

Det kan inte vara rimligt att akademiska hus ska ut på den privata marknaden för att exploatera alternativt bygga för uthyrning. De har fått tjäna sina pengar på sitt monopol genom att hyra ut lokaler till den högre utbildningen. Det är lika fel att de lokaler som blir tomma hyrs ut till kommersiella krafter, jag tror till och med utan bygglov för förändrat användningssätt. Det ska vi kolla upp inom kommunen.

Öppnas campus upp för företagsetableringar ska det vara öppet för alla fastighetsägare, men det får inte ske utan att universitetet haft ett avgörande inflytande över vad som får lokaliseras inom campus.

Kommunen har ibland fått kritik för att vi sysslat med verksamhet som bedrivs i det privata näringslivet. Vi har sagt att vi inte ska ha lokaler om vi inte har egen verksamhet i dom. Staten bör ha samma ägardirektiv till sina bolag. Det borde vara en mycket viktigare fråga för Maud Olofsson än att sälja ut statliga företag som har monopol.

SKITIGA TOALETTER
Ungdomar och skolelever klagar på grisiga och smutsiga toaletter på skolorna. Jag tror att det är ungdomarna själva som grisar ner och inte skolans vuxna.

Ungdomarna själva har ett stort ansvar för sin egen miljö. Att komma tillrätta med detta går inte utan ungdomars eget ansvar. Jag skulle kunna tänka mig att de har god koll på vilka som sabbar men jag vill inte ha ett system med kameraövervakade toaletter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.