Vem är någon annan?

Ja, då menar jag inte förre generalsekreteraren i FN. Vi hade Brå igår, och det betyder Brottsförebyggande rådet. I det ingår både jag och Anders Ågren, representanter från våra förvaltningar, Polisen, och Umeå C.

Vi jobbar tillsammans för att få ett Umeå med så få brott som möjligt. Den här perioden är det många skolavslutningar och fest. Det finns dock lagar och regler var och hur man får festa. Det är förbjudet att köpa ut sprit, vin och öl till minderåriga. Det är också förbjudet att förtära alkohol på vissa angivna platser i Umeå enligt vår lokala ordningsstadga. Polisen har även rätt att beslagta och hälla ut sprit och öl som minderåriga har och det är absolut förbjudet samt straffbart att förse ungdomar med alkohol. Det finns dock personer som gör sånt och tjänar pengar på detta. Här behöver polisen hjälp att få tips om vilka som langar.

Föräldrarna har det yttersta ansvaret för sina barn och de måste ta ansvar för att de inte själva langar och tipsa om de ser sina barn påverkade. Rökning och alkohol är många gånger inkörsporten till andra droger och brott. Det gäller alltså att hålla kolla hemma på sina ungdomar.

I Brå är vi angelägna om att våra krogar följer de regler och lagar som finns. Från kommunen har vi tillståndsgivningen för alkoholservering. Självklart kommer de som inte följer alla regler att få sina serveringstillstånd ifrågasatta. Jag tycker vi har ett gemensamt ansvar att ha en kommun som är brottsfri. För vi har alla en skyldighet att tipsa polisen om vi misstänker brott, även brott som langning och knark. Ett bra sätt är att tipsa polisens kriminella underrättelsetjänst och det kan man göra anonymt. Utan tips är det svårt för polisen att klara sin uppgift även om dom blir fler. Det finns inte någon annan som fixar allt, men det går om vi hjälps åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.