Sätt fart på energiomställningen och fackförningsfientlig vice statsminister

Klimatförändringarna är på dagordningen överallt i världen. Det finns ju bra lösningar som går att skynda på och då löses både energibristen och energin som kan framställas utan några som hälst miljöproblem.

Läste glädjande nyhetstips från Dagens Miljö. Där hänvisas till en artikel i Sydsvenskan där en tidigare professor från Tartu i Estland och tillika docent i kärnfysik vid Lunds universitet skrivit en artikel som säger att fusionskraften är tekniskt genomförbar inom 20 till 30 år.

Fusionskraften är hör och häpna ren, ofarlig och outsinlig, nästa en evighetsmaskin. Det pågår en diskussion om vart det första provexemplaret ska ligga och alternativen är Japan eller Frankrike till en kostnad av 50 miljarder. Självklart blir det lite storpolitik vart den ska ligga men det skulle vara en välgärning för mänskligheten om den kom tillstånd så fort som möjligt.

Fusionskraften ger inget farligt avfall, släpper inte ut några växthusgaser och det finns obegränsat med bränsle. Bränslet finns i två olika väten denterium och tritium, det första finns i havsvatten och tritium skapas av denterium i reaktorn.

Tänk att om all energi skulle framställas av fusionskraft skulle bränslet denterium räcka bara i miljontals år och bränslet finns överallt. Ett tips är att gå in på Dagens Miljö och läs. http://dagensmiljo.idg.se/2.1845/1.115392

Det gäller nu att få igång fullskaliga tester och under den tid det tar ska vi akta oss för att gå in i andra och felaktiga energislag som t.ex. att använda för mycket skog som går att använda till annat och som trots allt ger utsläpp av växthusgaser.

Tänk den dagen energin inte är en bristvara då kan vi gå tillbaka till direktverkande el. Vi hoppas att priset blir rätt men ingen är så dyrt som att förstöra jordklotet med växthusgaser.

Fackföreningsfientliga Maud och några andra korta kommentarer

* Ledigheten för Maud behöver inte mer än ta slut så börjar hon att hota facken med lagstiftning och begränsningar i fackens rätt att vidta stridsåtgärder. Det är en djäkla tur att Littorin sitter i regeringen för han säger att detta är ett centerutspel och arbetsrätten ska inte förändras. Man funderar ju över om Maud den tid hon ledde hushållningssällskapet, inte speciellt lyckat dessutom hade några konflikter med facket där som gör att hon fått sitt fackföreningshat.

* Vilka odågor det finns på vår planet som måste ge sig på och bryta omkull den staty som ett galleri ställt ut på torget för att visa hur man kan förgylla en stad. Ni som vet något om detta tycker jag ska tipsa polisens KUT-grupp så att förövarna kan ställas inför skranket. Vi kan och ska inte acceptera sånt på samma sätt som de som förfular genom att klottra.

* Det är bra när en upphandling ger kostnadsminskningar på 2,4 miljoner för då får socialnämnden en ramförstärkning på den summan då vi inte justerar budgeten när upphandlingar blir billigare liksom när det blir dyrare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.