Volvo måste bli bättre och tala om hur duktig man är

Volvo lastvagnar behöver inte vara blyga för det man gör på hyttfabriken i Umeå. Världens energisnålaste och miljövänligaste anläggning, kanske t.o.m. världens bästa fabrik totalt sett. I Europa får man i gamla fabriker släppa 7,5 kg lösningsmedel per hytt och i nya 5,5 kg vid lackering. I Umeå släpper man ut 1 kg inklusive målning av plast. Det är heller inga utsläpp från pannor då man köper fjärrvärme istället.

Det finns utbyggnadsplaner och då säger en del att några lastbilar till som kör ut hytter skulle ha påverkan på luftkvaliteten i Umeå, men det är ett 75-tal bilar det gäller totalt. Lastbilarna blir renare när man inför euro5 krav, noxutsläppen minskas med 65 %.

Volvo ska självklart utveckla sin fabrik på den plats i världen där man gör det miljömässigt riktigt. Man är i stort sett 7,5 gånger bättre än fabriker på andra platser utanför Sverige, men en västlig väg och en bro måste till så fort som möjligt. Jag tycker man är för dålig på att tala om hur bra man är. Tänk om EU skärpte kraven på utsläpp av lösningsmedel för den typen av målning då skulle det vara bra för Sverige, jordklotet och Volvo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.