Vägverkets sektorsansvar, företagsbesök och regionfrågan

Klarar vägverket sitt sektorsansvar?
Frågan är aktuell att ställa sig, annars kanske pengar till vägar i framtiden ska vara en fråga för regionerna. Den nya sträckningen av E12 mellan Umeå och Vännäs är ingen höjdare och nu lossnar även ytbeläggningen på E4:an mellan Nordmaling och Umeå. Det har heller inte kommit en lösning på Umeåprojektet och väg 363 har sina problem.

Trafiksäkerhet är vägverkets sektorsansvar. När det gäller hastighetsbegränsningar har vägen mot Gräsmyr haft nedsänkt hastighet till 50 km genom Yttersjö där vägen behöver korsas av skolbarn. Men när en bilist klagar på detta så backar man tillbaka och höjer hastigheten till 70 km igen. Jag frågar mig samma sak som Yttersjöborna om de verkligen klarar sitt sektorsansvar då de tillåter 70 km genom samhällen. Umeå kommun skulle aldrig göra detta. Å andra sidan har man på många ställen 70 eller 90 km mitt ute i skogen där det är bra sikt och inte bor en enda människa.

* På besök i Nordmaling
Igår gjorde jag ett företagsbesök utanför kommungränsen, nämligen i Nordmaling på Byma koncernens båda fabriker i Rundvik. Masonite som gör masonite och Masonite Bems som gör balk, tidigare Swelite. Besöket var föranlett av att Ulla-Maj Andersson bett mig komma och det är själfallet av stort intresse för oss i Umeå hur våra företag i Umeåregionen utvecklas. Sedan den norska koncernen Byma tog över har investeringarna tagit fart och i de båda fabrikerna investeras som aldrig förr. En spontan upplevelse är att de norska ägarna tror mer på Rundvik än vad de svenska gör och det är väl tur. Det är klart det finns vissa orosmoment nu när produktionen ska öka.

För den här typen av industri är råvaran självklart nummer ett och de konkurrerar med biobränslen. Min uppfattning är att förädlingsvärdet avgör och att det går först till industrin där jobben och välfärden skapas för att man sedan kan elda det som blir över. Energipriser är ett annat orosmoment. Diselskatter har också en stor betydelse då det blir dyrare transporter för både råvaran och de färdiga produkterna. Däremot måste balksystemet vara mycket resurssnålt om man tittar till åtgången av träd gentemot användandet av massivt trä. På resan hem kändes det som om det borde vara ett bättre samarbete mellan tillverkare av massivt trä och lättbalkstillverkare så produkterna använts på rätt ställe. Det var en positiv resa med förhoppning om att det går att finna kopplingar till Botniabanan.

* Regionfrågan
På kvällen fick jag möjlighet att besöka Håknäs och ge min syn på regionfrågan vilket inte är okänt här på bloggen. Vi behöver stora regioner inte minst för att klara specialistsjukvården och ett effektivt nyttjande av resurserna. För Nordmalingsborna tror jag inte det har någon betydelse om sjukhusbesöket görs i Umeå eller Örnsköldsvik. Det är säkert kötiderna som är avgörande.

På ett möte är det svårt att känna av strömningarna men för mig kändes det i alla fall som om polletten föll på plats. Däremot har jag ingen förståelse för hur en del centerpartister i vårt inland tror på att en inlandsregion skulle klara sig och vara till fördel för människorna som bor där. Kanske är det makten som hägrar. Under förra strukturfondsperioden ville man också dela upp kust och inland, vilket även gjordes. Det var till stor nackdel för inlandet och det vet vi.

* Regionråd
Idag träffas vi åter i Umeåregionen för att diskuterar framtiden. Jag för min del tror på ett utökat samarbete inom många områden och att det skulle stärka kommunerna samt förhindra kommunsammanslagningar om man vill det. Jag har en bestämd åsikt och det är att det kommer att vara ett resursslöseri med våra skattemedel om alla specialister ska finns i varje kommun om det inte finns full sysselsättning för dem inom sitt område. De kommer heller inte att ha råd att betala vad de kostar. Det samarbete vi har inom räddningstjänsten där Vindeln och Robertsfors köper ledningstjänster av oss i Umeå är bra exempel på samarbete och jag tror det finns många fler inom en rad olika områden. Då frigörs pengar för våra grannar till att klara av äldreomsorgen och en bra skola.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.