Vägar för miljön & hälsa

Idag ska jag smita ifrån de seminarier som hålls i samband med Kommuninvests årsstämma och skriva under den överenskommelse som vi gjort över partigränserna för att få till stånd det vägpaket som vi jobbat med i snart 20 år. Att bygga vägpaketet i Umeå är en förutsättning för att Umeå ska fortsätta att utvecklas i positiv riktning och att Umeåborna ska få en renare luft i stadskärnan.

Vi hoppas att förslaget ska falla i infrastrukturminister Åsa Torstenssons smak om bra projekt och att hon, jag, Ågren, Edvinsson, Sellström och Lövgren ska få ta första spadtaget redan nästa år.

* Att ta ansvar för hälsan
Fetma har blivit ett allt större hälsoproblem världen över. USA:s befolkning tillhör troligen de mest övergödda. Fetman för med sig många hälsoproblem och kostar stora summor pengar för skattebetalarna. Tyvärr har det också blivit vanligare bland barn med de stora följderna det får genom livet. Självklart beror utvecklingen på flera saker däribland fel kost och alldeles för lite motion.

Det finns också olika recept på hur man undviker fetma och jag följer bland annat med spänning den kamp som fettdoktorn Annika Dahlkvist inlett mot livsmedelsverket. Hon för en kamp mot kolhydrater och de fettsnåla produkterna och vill att vi ska äta fetare mat som smör, animaliskt fetare mat och dricka fetare mjölk. Hon anser att boven i dramat är socker och stärkelse. Hon menar dessutom att livsmedelsverket påverkats och varit för beroende av vad livsmedelsindustrin tycker. Personligen tror jag hon har rätt.

Se bara hur folk har förändrats de sista 50 åren. Inte var folk fetare under den tid man drack den feta mjölken, åt fläsk och smör men man arbetade och förbrände maten. Längre tillbaka var vi inte heller så fixerade vid att dricka läsk som säkert är en stor bov till barnens fetma. Sedan har vi allt vad snabbmat och godis som också ger problem.

Min enkla filosofi har varit att man kan äta i stort sett vad som helst, gärna smör och ost på mackan, men självklart ska man tänka sig för när det gäller mängden man stoppar i sig. Dessutom måste folk ta ett eget ansvar och börja röra på sig. Utan motion ökar risken för att man lägger på sig kilon och det är viktigt att så tidigt som möjligt lära barnen att motion är en nödvändighet. Alla som inte stimulerar sina barn att röra på sig skadar sina barn, skador som kan ge livslångt lidande i s.k. välfärdssjukdomar som diabetes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.