Effekter av högerpolitiken kommer i dagen

Idag lägger regeringen sin så kallade vårbudget, men den lär vara tunn och det mesta av innehållet kommer i höst. Nu får vi lite mer allmänna bedömningar vilket dock är en förutsättning för kommunerna. För oss aktiva i kommunerna är det viktigt att vi får vet vilka pengar vi kommer att få även om prognoserna om skatteunderlagets utveckling alltid är prognoser. Vi har valt att lägga en budget i juni och utgår från då kända saker. Orsaken till detta är att alla behöver planeringstid för att kunna hålla budgeten vilket vi måste med hänvisning till lagen om balanskrav.

Under regeringens första år utvecklades sysselsättningen positivt liksom ekonomin. En effekt av de beslut som tagits tidigare under den socialdemokratiska regeringen även om Maud Olofsson tog åt sig äran för allt det som var positivt men skyllde de saker som fick kritik på oss socialdemokrater.

Nu ser vi att regeringen kraftigt skriver ner tillväxttakten och att den i år blir drygt 2 % mot i planerna runt 3 %. Nästa år går den under 2 % och det enda som ökar är arbetslösheten. Detta innebär självklart minskade skatteintäkter för kommunerna och regeringens politik gör att kommunerna beräknas få problem med ekonomin och få underskott vilket innebär besparingar i verksamheterna.

Detta har jag påpekat tidigare medan ledarna för högeralliansen i Umeå har slagit sig för bröstet och talat om vilket himmelrike vi ska komma i. Det är bara struntprat och nu kommer effekterna. Men glädjande dock så går statsskulden ned.

Då arbetslösheten ökar och med de förändringar som gjorts i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen så kommer det att ge ökade kostnader för kommunerna när det gäller utgifterna för försörjningsstöd (socialbidrag). Jag kommer säkerligen att återkommer till detta om några veckor när vi hunnit analysera budgeten. Mina reflektioner utgår från vad som hittills kommit ut och stämmer de uppgifterna händer det jag beskrivit sannolikt tyvärr.

* Uranbrytning i Sverige
Den frågan är uppe till diskussion p.g.a. att en del företag är i Sverige och borrar. Nu har vi kärnkraft och kommer att behöva den under mycket lång tid och det byggs nya i andra länder. Jag har hört en del anhängare av kärnkraft vara emot att uranbrytning ska kunna ske i Sverige. En reflektion på detta är att ska vi ha kärnkraft ska vi väl ändå använda vårt eget bränsle om det finns och kan framställas under miljömässigt godtagbara förhållanden. Förmodligen skulle det vara en miljövänligare brytning i Sverige i förhållande till hur det går till i andra länder. Ska vi ha biobränslen så är det också en fördel att tillverka det på hemmaplan, just därför har den stora diskussionen om SEKAB:s engagemang att bygga etanolfabriker i Afrika varit het på dagordningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.