Det finns mer än fotboll

Snart går vi in i slutarbetet med budget för 2009. Grunden finns i den plan som ligger med utgångspunkt på 2008-års budget. I den finns många stora investeringar som ska göras både i kommunen och via de kommunala bolagen för infrastruktur.

Idrotten har under en längre tid fått mycket stora investeringar och det finns mera som är kvar. Gammlia ska omdanas då friidrotten ska bort till ny plats och en hall för innebandy ska byggas.

För fotbollens del så finns det ingen kommun i Sverige som satsat så lika mycket som vi sedan några år tillbaka. Satsningarna har skett på konstgräs samt den renovering som ska till på Gammlia. Men otack är världens lön när de blir besvikna att det vi inte tidigarelägger en ny fotbollshall.

Curlig är en idrott som stått på tur länge och där byggs en hall där föreningen dessutom tar ett ansvar för driften, vilket också Björklöven gjort.

Som jag skrev igår på bloggen är jag orolig för framtiden och det beror på minskad tillväxt som gör att skatteunderlaget minskar. Då kommer vi säkert att tvingas göra omprioriteringar i vår investeringsbudget, kanske till och med driftbudgeten.

Den goda tillväxten i ekonomin berodde på den politik som socialdemokraterna fört i regeringsställning. Nu börjar effekterna att slå igenom av högerpolitiken där skattesänkningar och hushållsnära tjänster för rika är viktigare än starta eget för ungdomar liksom för välfärdspolitik.

* Byggandet på Ön
Utställningen av den fördjupade översiktplanen kommer snart att börja. Jag har sagt tidigare att jag efterlyser nytänkande när det gäller hållbarhetsaspekterna, samt att planeringen görs så att bilåkandet kan minimeras. Detta genom en gång och cykelbro som landar mitt i centrala stan men också att det finns goda möjligheter till bra kollektivtrafik.

Vi behöver som det verkar även ett nytänkande när det gäller busstrafiken. Jag tillhör inte de som tror att det bästa är att stora dragspelsbussar ska gå rätt igenom ett bostadsområde. Ev. nya små elbussar som matar mot huvudlinjer eller till en modern gångbro med rullband. Det kanske är alternativet. Vad vet vi inte exakt idag?

En kommentar

  1. Putte

    Ett ”nytänk” när det gäller kollektivtrafiken i Umeå är av nöden om vi skall få bättre luft. Parkeringsplatser i utkanterna av staden och matarbussar som skall vara gratis. Vi får till stora delar bort biltrafiken och förhindrar trafikolyckor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.