Fallande huspriser, taxor och avhopp

Gårdagens rubriker handlade bl.a. om fallande huspriser som tidigare har skenat iväg. Man funderar över hur vissa har råd med så dyra hus då boendekostnaderna blir så höga. Bedömningen har nog ändå varit att man ekonomiskt skulle klara av kostnaderna men när priset sjunker blir det motsatsen. För dem som har betalat alldeles för mycket kan det bli besvärligt om man ev. behöver sälja huset eller att banken tycker att skulderna blir för höga.

Regeringens ekonomiska politik är självklart en bidragande orsak eftersom räntorna stiger och har stigit en hel del. Tillväxttakten avtar också. Den bedömningen gör även regeringen. Det är först nu regeringens politik börjar ge verkan. Den som ger till dom som redan har tar då från dem som har mindre, gammal klassisk högerpolitik.

* Soptaxor
Det skiljer på taxorna i länet enligt dagens VF. Vi har låga taxor i Umeå och ändå har vi källsortering. Det är glädjande för vi vet att källsorteringen är dyr men nödvändig. Mindre avfall ger lägre avgifter och stimulerar källsortering.

Vännäs renhållningschef rekommenderar hushåll att gå ihop om sopkärl. Det sker också på många platser i Umeå samt i Vännäs. Men tänk att i Nordmaling går inte detta. Sommarstugan står på en gemensam fastighet men trots detta så får man inte ha ett kärl i Nordmaling. Min farbror och Magnus, min son, ville ha det så men icke. Det har prövats rättsligt om man kan slippa betala för två när det räcker med ett.

* Toppmoderater i Stockholm slutar
På kort tid har landstingets finansborgarråd i Stockholms läns landsting, Chris Heister, slutat. Hon har blivit landshövding här i Västerbotten. Jag träffade faktiskt henne igår för att lite kort berätta om Umeå och vad som står för dörren. Vi kommer nog att dra åt samma håll då vi har samma uppfattning om att det är viktigt att finna möjligheter istället för att söka hinder.

Igår meddelande också Kristina Axén Olin, finansborgarråd i Stockholms stad, att hon slutar då hon tycker att det blev för jobbigt personligt. Två personer med två av de tyngsta politiska uppdragen som finns lämnar in. För det är viktiga och stora uppdrag att leda Stockholms kommun respektive sjukvården i Stockholms län.

Chris lämnade och blev landshövding. Hennes uppdrag togs då över av Reinfeldts fru Filippa. Anders Ågren säger också att han beklagar Olins beslut.

Båda har varit ganska förtegna om vad som legat bakom besluten. Nog är det väl ett viktigare uppdrag att leda sjukvården i Stockholms län än att bli chef på länsstyrelsen i Västerbotten. Ja, spekulationerna kan vara många, som om att det är jobbigt för kvinnor i moderaterna att ha ledande poster eller kanske t.o.m. att man ser att den moderata politiken hotar välfärden.

En kommentar

  1. Patrik L

    Nu får du väl ändå ta och lägga av! Har du helt missat Axén Olins orsak till avhoppet? Familjeskäl. Det måste väl ändå vara det starkaste skälet en person kan ha? Om inte familjen är viktig, vad kan då anses vara det?

    Sedan hoppar du som vanligt på regeringen och beskyller den för ditten och datten. Må vara att du som sosse är kritisk till regeringen men som du skälv skulle sagt, LÖGN. Omvärldens ekonomi påverkar Sverige, även om du nekar till det. Tillväxen skrivs ner, men är fortfarande stark. Du beskyller inte alltför sällan Maud Olofsson för att skylla på andra, men själv då? Läste just Anders Ågrens blogg här på VK och kan bara hålla med honom. Lågt även för dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.