Sjukvården – en branch i djup kris

Med anledning av dagens artikel i VK om vad jag har sagt om media och lydiga bandhundar läs gärna gårdagens blogg så ser man exakt vad jag sagt.

I dagens blogg tänkte jag istället beröra sjukvården som har stora utmaningar, inte minst ekonomiskt. Det kommer ständigt nya behandlingsmetoder och trots kortare tider på sjukhusen blir det dyrare. Enligt prognoser om ekonomisk utveckling är landstingen på väg in i djup ekonomisk kris och stora underskott. Det finns gott om pengar och det har Sveriges kommuner och landsting, SKL, påpekat i sitt senaste nyhetsbrev men trots det så räknar inte högerregeringen upp stadsbidragen.

För regeringen är det viktigare att sänka skatter för dom som redan har det bra. Tanken är väl då att på sikt ska dom som har det bra kunna köpa sig vård och försäkringar medan andra får stå i längre och längre köer beroende på resursbrist. Staten har ansvaret att föra till mer pengar före skattesänkningar och landstingen ska inte tvingas höja skatterna. Det behövs en omfördelning inom skattekollektivet och effekterna av högerregeringens politik börjar ge verkan på tillväxten.

Sjuksköterskekonflikten är det andra hotet och visst förstår jag SKL då det redan är resursbrist i landstingen och att staten håller igen. Däremot har jag en känsla, jag betonar känsla, att sättet att organisera arbetet i sjukvården är lika statiskt som i skolan. Det behövs, skulle jag tro, lite nya arbetssätt i och med den teknikutveckling som sker. Ett tips till förhandlarna är att då vi har ett individuellt lönesystem försök finna vägar där man belönar bra och effektivt arbete i lönekuverten. Vi har inte lyckats i det offentliga att finna nya bättre lönemodeller med ’morötter’ som belönar duktig personal.

* Sport
Ett sportintresserat kommunalråd blir glad och tackar Henke Larsson för att han ställer upp i landslaget igen. Han har stora kvaliteter så visst tar han och ska ha en plats i landslaget. En ålder av 36 år är väl inget för en yrkesman eller kvinna oavsett vilket yrke man har. När det gäller idrotten så handlar det mer om motivation när man kommer över 35 än om kunskap, men också att inte skador gjort det riskabelt att spela. Tack Henke för att du vill hjälpa ditt land.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.