Sätt press på högeralliansen Mona

Det är tänkt att Lissabonfördraget ska röstas om i riksdagen i år. När vi gick med i EU var en förutsättning att vi skulle få behålla den svenska modellen innehållande bl.a. rätten att använda konfliktvapnet för att få tillstånd ett avtal. Efter Lavaldomen håller inte längre detta om nu domarna vet vad det innebär.

I Sverige har vi löner och inte minst minilöner reglerade i kollektivavtal medan många länder har det i lagstiftningen. Det innebär att i Sverige tar parterna ansvaret och i andra länder sker det via lagstiftning.

Egentligen är det ingen skillnad men ingen kan ju sätta sig emot en lagstiftning. Ska vi ha samma förutsättningar som i de länder där man lagstiftat måste det finnas en rätt att strejka för att få fram ett avtal som reglerar förhållandet mellan parterna.

Jag har varit fundersam om högeralliansen och inte minst centern vill övergå till en statlig lönepolitik då man inte vill ha kollektivavtal. Mona nu sätter du press på högeralliansen och rösta emot fördraget om inte strejkrätten kan garanteras. Här finns ingen kompromiss, vi ska ha strejkrätten kvar för att få avtal och vi vill inte ha statliga miniavtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.