Ta tillvara kunskapen & fingra inte på strejkrätten

Igår var jag på professorsinstallation hos ’Skogis’, dvs. SLU och det är alltid spännande att få höra vad man har forskat om. Skogis kunskaper har nog ett större värde än vi kan tro i omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle. Alla områden som finns inom skogsfakulteten har betydelse. Bl.a. har nya rön ganska nyligen framkommit att s.k. kolfällor inte är ett alternativ.

Min stora undran är dock hur man så snabbt som möjligt kan få ut de nya kunskaper och rönen som framkommer så att skogen vårdas rätt. T.ex. vad gäller plantering, röjning, markberedning, förädling, användning, samspelet med djur och människor, bevaring osv. För jag är lite rädd för att gamla skogsbrukare, oavsett om det är stora eller små, kanske tror att man har gjort rätt förut och ska fortsätta med det, men mina tankar gäller hela världens nyttjande av skogen. Som vanligt är det också jätteintressant att sitta vid middagsbordet med Carl Kempe och kännas hans entusiasm för Umeå, skogen, forskningen och framtiden.

* Strejkrätten
Vi måste bevara den svenska modellen för den fungerar bättre än många andra länders förhållande mellan parterna, se bara på Frankrike som ett exempel. I den svenska modellen är strejkrätten och lockouträtten grundläggande. Fingra inte på den och Mona Sahlin; säg nej till fördraget om den inte kan skyddas.

* Ekonomi
Vi sitter för närvarande i budgetarbete och vi kan tyvärr konstatera att det sannolikt kommer att uppstå en resursbrist i kommuner och landsting, kanske framförallt i landstingen. Det beror på regeringens politik då man väljer skattesänkningar för dem som har det bäst istället för att se till att kommuner och landsting har möjlighet att ge den välfärd som medborgarna kräver.

* Transportstöd
Regeringen gav Volvo en riktig bredsida när man skar ner transportstödet. Bara de 30 000 första hytterna får bidrag. Fel tycker jag. Efter den förra borgliga regeringen som inte fick med transportstödet i EU-inträdet så lyckades vi med Ulrika Mässing och s-regeringens hjälp få det tillbaka.

Moderaterna har alltid varit emot transportstödet då de varit emot att företag i Norrland ska få kompensation för att de ligger långt ifrån marknaden. Jag hoppas dock att det ligger något i det Sven-Olov Edvinsson har sagt; att han jobbade för att man i alla fall ska få det på de hytter som ska gå till Ryssland. I det gamla systemet som fanns, före den nya regeringens tillträde, så fanns det inget tak. Hoppas du lyckas övertala Maud.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.