Torskbestånd och fiskepolitik

Jag har i tidigare bloggar kritiserat regeringen för deras hantering av fiskekvoter när det gäller torsken som i vissa vatten i stort sett har blivit utfiskat. Till min glädje verkar nu fiskeriverket ha vaknat och lyssnat på dem som vet hur det är ställt med torskbeståndet och infört fiskeförbud för vissa tider.

För ska vi ha kvar fiskebestånden i Europa och världen så är det hög tid att man inte tillåter mer fiske än vad som produceras. De nya fångstmetoderna sopar i stort sett rent, stort som smått, och EU med dess fiskepolitik är under all kritik – liksom allt som rör jordbrukspolitiken med de stora subventioner som finns, bl.a. för att odla grödor för tillverkning av alkohol. Skamligt och sanslöst dumt.

* Löjrom
Det är en riktig delikatess, särskilt den som kommer från Kalix, men även där kanske man måste börja fundera på hur det ser ut med beståndet. Förra hösten fick man mycket mindre löja och man diskuterar orsakerna. En sak är klar och det är den stora sälstammen som rensar fiskredskapen från fisk, inklusive löja.

Vi initierade från Kvarkenrådet för bra många år sedan jakt på säl, vilket det också blev, men det är fortfarande alldeles för många. Sälen måste jagas på rätt sätt och att hela sälen tillvaratas, precis som i sälprojektet. Sälkött är en delikatess och sälskinnen går mycket bra att använda till olika former av tillverkning.

Men när det gäller löjan så fångas den endast under lektiden för romens skull därför kanske det är dags att börja begränsa fisket för att stammen ska kunna överleva. Rent generellt måste man börja fundera över om fisken ska fångas eller rovfiskas under lektiden. Jag har aldrig hört någon diskutera fiskeförbud under fiskarnas lekperiod då framtiden ska genereras. Det är kanske dags att ta upp frågan på dagordningen och då menar jag inte enbart löja utan fiskebestånden i stort.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.