Mattransporter

Gårdagens debatt blev mattransporter med anledning av programmet Kalibers granskning av hur maten transporteras. Den mat kommunen köper har mycket hög kvalitet och klagomålen gentemot tidigare med lokalt producerad har försvunnit.

Det andra argumentet som inte minst VF skrivit i sin artikel flera gånger; att detta gör kommunen till en miljöbov finns det inga som helst belägg för. För när det gäller miljöfrågorna måste man se till helheten för samtliga transporter, vilket jag också informerade journalisten om, men det verkar ha varit ointressant i artikeln. Ska man titta på miljöfrågorna måste man se på hela kedjan, inklusive alla råvaruleveranser och den slutgiltiga distributionen, och då är jag inte alls säker på vad som är bäst mathantering ur miljösynpunkt.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand hakar omedelbart på utan att veta vad som är bäst för miljön och pratar om närproducerat, vilket vi tidigare fick mycket kritik för när det gäller de leveranserna. Man ska också komma ihåg att det är en speciell metod som maten förpackas med och att maten körs ut en eller ett par gånger i veckan. Skulle man däremot köra ut maten varje dag är det en metod med stor miljöbelastning.

Vi ställer krav på kvalitet vid upphandlingar och vid denna upphandling har pensionärerna varit nöjda med maten. Miljöaspekter ska självklart beaktas i upphandlingar men det går inte per automatik att dra likhetstecken med att lokalproducerat ger bättre miljöeffekter.

* Kravmat – ett miljöhot
En fjärdedel av jordbrukens utsläpp av växthusgaser beror på att man odlar på mulljordar och att detta får kallas kravodlat är minst sagt märkligt. En hektar odlad mulljord ger varje år ifrån sig lika mycket växthusgaser som en bil som körs i 10 år.

Johan Cejie på Kravs regelutveckling säger att detta är en motsvarighet till regnskogsskövlingen men säger också samtidigt att ett förbud skulle slå hårt mot kravodlarna. Men ska verkligen kravodlarna få förstöra miljön på detta sätt?

Det är bra att informationen kommer fram för ibland är det tveksamt om kravprodukter alltid är ett bättre miljöval. Däremot får vi ständigt höra kraven på kravmärkt. I dessa klimattider borde det vara förbjudet att kunna odla på mulljordar och dessutom få kalla produkten kravodlad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.