Högeralliansen i Umeå

Idag har vi fått se högeralliansens budgetförslag för nästa år och det är som vanligt lite trixande hit och dit för att de ska få ihop en budget. I det förslag som vi fick se på morgonen hade man inte räknat upp ramarna på samma sätt som vi har gjort med ytterligare 0,5 % utan på de gamla, men de har säkert lyssnat på vårt förslag när de fick reda på detta.

I övrigt har jag bara några korta reflektioner gällande högeralliansens budgetförslag. En är att jag tycker det är oansvarigt att ge bilden av att det finns 15 miljoner kronor som är luft i administrationen. Högeralliansen brukar som regel lägga förslag som ger ökad byråkrati och de gamla uppdragen ligger kvar och man ser inte mycket nytt.

En annan är att de plockar bort stora delar av kommunens utvecklingsanslag och samtidigt pratar om tillväxt. Ett ohållbart resonemang då alla EU-projekt måste finansieras och utan offentlig finansiering tvingas vi skicka tillbaka pengar till EU.

Ytterligare en synpunkt är att det är osannolikt att tro att man kan spara 7 miljoner kronor genom att använda upphandlingar. Det känns som luftpengar då de entreprenader som man nu upphandlas börjar med att lägga fast priset oavsett vem som vinner upphandlingen då det är kvaliteten som är avgörande.

Sen kan jag också se av förslaget att vi väljer olika metoder när det gäller de minskade arbetsgivaravgifterna. I vårt förslag så tar vi in dem i pengapåsen och fördelar ut dem där det behövs medan högeralliansen låt de stanna där det finns ungdomar. Vi verkar dock ense om att tillväxten och skattekraften minskar men om orsaken har vi olika uppfattningar. Vi vet att det beror på regeringspolitiken.

Vi kommer från vår sida att kraftfullt jobba för en ökad tillväxt i kommunen. Det går dock inte att utläsa om det finns en samlad sådan allianspolitik då en del tycker det är fel att växa vilket borde vara uppenbart. Den enda garantin för mera pengar är ökad tillväxt och att Umeå blir en bättre stad att bo & leva i och som attraherar fler människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.