USA och demokrati

USA påstås vara världens största demokrati, något man verkligen skulle kunna ifrågasätta ibland. Ta bara detta med nomineringarna till presidentkandidaturen vilket är en enorm fars. Finansieringen sker i vissa fall av kandidaterna själva vilket innebär att man måste ha mycket pengar för att kunna ställa upp. Men det handlar också till stora delar om insamlingar där bidragsgivarna säkerligen vill ha tillbaka insatsen i ett senare skede. Det är också kandidaterna själva som bestämmer om de ska kampanja eller inte.

Det fungerar inte som i Sverige med ett nomineringsförfarande inom partierna och att den som får störst förtroende blir partiets kandidat. Nu senast sägs dessutom att alla röster inte är lika mycket värda då kandidaterna från en stad enbart skulle få en halv röst beroende på något fel som uppkom i en delstat. Jag anser att vårt system med partival och personvalsinslag är det bästa systemet där de kandidater som förs fram ställer upp med partiets linje.

2 kommentarer

  1. Krister Larsson

    Helt rätt Lennart. Stora pengar in i de politiska partierna är inte bra eftersom organisationerna då förväntar sig gentjänster tillbaka.

    Men berätta för oss vad som skiljer detta från de många miljoner som LO betalar till sossarna i Sverige. Har många bekanta som är medlemmar i LO men absolut inte skulle rösta rött. Ändå får de betala pengar till sossarnas kampanjer. Detta är alltså okej enligt dig men inte när liknande saker sker i USA. Intressant syn på demokrati i sådana fall.

  2. Andreas Johansson

    Nu kastar Holmlund sten i glashus. Bush senaste kampanj kostade 11 kronor per potentiell väljare. Till valet 2006 bidrog LO med 60 kronor per potentiell väljare till Socialdemokraterna. Hur var det med ekonomiska bidrag och inflytande?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.