Inflation och ungdomsarbetslöshet m.m.

* RIKSBANKEN KRITISK TILL REGERINGENS POLITIK
Igår höjde riksbanken räntan åter igen och den ligger på den högsta nivån på 12 år. Den bedömning som görs är att den kommer att ligga kvar på samma nivå resten ut av året. Orsaken till höjningarna är den stora risken för inflation.

En del av inflationen beror på omständigheter utanför Sverige men vi har också en regering som måste föra en politik som håller inflationen nere. Riksbankens beslut måste därför ses som en kritik och en varning att inte sänka skatterna.

De skattesänkningar som regeringen har genomfört har däremot inte givit något mer i plånboken för folk. Sänkningarna har istället ätits upp av högre inflation då priserna stigit överlag, inte minst räntorna och därmed boendekostnaderna.

Högerregeringen levde i början av mandatperioden på den politik som socialdemokraterna hade fört och sysselsättningen ökade. Det gav bättre statsfinanser vilka användes till skattesänkningar som startade inflationsbrasan vilket har resulterat i lägre reallöner. Vi är dessutom på väg in i en tvärbroms när det gäller tillväxten och den ekonomiska utvecklingen. Vi går in i sämre tider med ökad arbetslöshet som följd.

* UNGA ÄR UTAN JOBB
Vi får också höra att ungdomsarbetslösheten skenar och att 22 000 fler ungdomar är arbetslösa nu andra kvartalet jämfört med förra året. När det gäller julisiffrorna är det 30 000 fler som är utan jobb. Ungdomsstyrelsen varnar därför för att en hel generation kan hamna i utanförskap och kommer att känna att de belastar samhället. Det här är inte oväntat då regeringen för en politik där skattesänkningar har varit viktigare än välfärd och där inflationen dessutom gjort pengarna mindre värda.

* FLER LÄKARSTUDENTER
Det sägs att antalet läkarstudenter i Umeå ska öka. Frågan är om universitetet kompenseras för att det är dyrare att genomföra utbildningen här då man under studietiden är hänvisad till ett större geografiskt område. Minns jag inte fel så satsar inte landstingen här lika mycket på forskning och utveckling gentemot till exempel Stockholms län som satsar över en miljard tillsammans med universitetet på utveckling. I Västerbotten har vänstern och högeralliansen dragit ner på anslaget för regional utveckling som gör att fria resurser för att stödja utvecklingsprojekt inte finns. De kör istället med regional avveckling.

* ICAS AGERANDE
Ica ska lägga ner sitt lager för frukt och grönt i Umeå och varorna till butikerna här uppe ska transporteras från Borlänge. Den motivering som Stig Lundgren som är logistikchef i Umeå ’tvingats’ säga för det känns som en uppifrånorder bör man fundera över. Han säger: ’frukt och grönt är känsliga produkter med kort hållbarhet och att butiksunderlaget i Umeå är för litet samt att omsättningshastigheten är för låg".

Men beror inte omsättningshastigheten på hur mycket varor man tar upp och det är väl butikerna i Norra Sverige som det gäller. Om man minskar lagerstorleken lite grann så borde väl problemet vara löst. Det tar dessutom tid att först frakta saker till Borlänge och sedan hit för vidarebefordran till butik men jag antar att det ska samordnas med andra varor som ska ut.

Jag minns den diskussion som var tidigare i och med att vi köper färdiglagad mat från södra Sverige då inte leverantörerna här uppe klarade av kvaliteten. Nu får väl kunderna bestämma sig om de tror på förklaringarna och sedan får vi väl hoppas att de andra leverantörerna håller kvaliteten på frukt och grönt. Däremot faller lite vitsen med att köpa lokalproducerat av ICA i och med detta för då faller alla logistiska argument.

Trenden med att verksamheter i Norrland flyttas söderut verkar ha blivit legitimt då även staten agerar så. Men det är upp till oss själva att agera mot t.ex. Icas beslut genom vårt beteende när vi handlar. Vi bör också få reda på hur deras beslut påverkar miljön när det gäller transporter då jag vet att t.ex. Skogaholm såg Umeå som det naturliga centrat för sitt bageri som byggdes här.

2 kommentarer

  1. Fredrik S

    Det är tråkigt att inga av mina tidigare kommentarer publicerats (de har inte gått emot några av era regler och normer)

    Gällande läkarstudenterna så är en regionalisering av kliniskt förlagda studier positivt. Man ser fler avdelningar, olika miljöer och får ett mer nyanserat synsätt av det kliniska arbetet. Dessutom behövs det fler läkare, det råder akut läkarbrist i hela Sverige. Vad är negativt med fler utbildade läkare då det finns ett stort behov?

  2. j bergkvist

    Verkliga färskvaror! Varför då mellanlagra i Umeå när man kan köra varorna mer eller mindre direkt från Borlänge till butiken i Umeå m.o.? Bäste Lennart, jämförelsen med bröd är minst sagt fånig… jag bara undrar, kan ICA smälla upp ett ”grönsaksbageri” i Umeå och få detta lönsamt?
    Umeå är inte världens centrum även om många av dess politiker tycks tro det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.