Börsrally när USA socialiserar banker

I USA tar staten över dom två största bolåneinstituten, Fannie Mae och Freddie Mac, som svarar för cirka hälften av bolånemarknaden. Det annonserades igår och nu stiger börsen uppåt. 100 miljarder dollar ytterligare ska pumpas in för att slippa en ekonomisk kollaps samt råda bot på det gigantiska kreditunderskottet som finns.

Men vad det är som har tagit åt marknaden då den blir glad när samhället tar över som i detta fall privata banker? Jämt annars är man emot att staten ska ta över och inte ett ord hör man från Svenskt Näringsliv. Det framstår som om det endast är välkommet då det passar sig att staten ska gå in och vad är det då för ideologi som styr?

Tydligt är i alla fall att det inte finns nog tydliga regler på världens marknadsplatser för banker när detta kan hända. Och dessutom när bolåneinstitut kan låna ut pengar som inte finns och därmed försätta världen i en ekonomisk kris. Jag kan förstå att detta svider i själen för alla de som tror att marknaden fixar allt.

För övrigt är det lite märkligt att regeringen väljer att sänka arbetsgivaravgiften, vilket inte går tillbaka till löntagarna. De som har avsatt medlen i avtalsrörelsen men som nu tillfaller arbetsgivarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.