Social kontroll, moderat bilpolitik och kommunernas ekonomi

Det har varit stiltje i bloggandet under helgen då potatisen var det som sysselsatte mig mesta av tiden. Tiden till annat var knaper men några reflektioner hanns ändå med.

* Är den sociala kontrollen död?
Den frågan blir allra högst aktuellt när man betänker det som hände i Eksjö med en ms-sjuk kvinna som hållits fången i en stuga på en campingplats i nio år. Ska man tro det som står i tidningarna är paret dessutom välkänt. Folk har pratat med paret i springor i fönster och dörrar, det har varit misshandel, det har varit sjukhusbesök, det har varit bodelningar, det har funnits campingägare och en pingstförsamling.

Med tanke på detta måste man nog ändå säga att den sociala kontrollen är död och man frågar sig varför inte människor hör av sig till både polisen och de sociala myndigheterna, även om det nu sägs att det finns en ett år gammal anmälan. Det får inte gå så långt att människor helt slutar bry sig om vad som händer i ens omgivning och att man inte har mod att anmäla missförhållanden som man ser.

* Hemlösa katter
I tidningen idag går dessutom att läsa att oansvarslösa kattägare lämnar sina katter vind för våg. Det är synd om katterna och att folk inte ens ids åka till en veterinär för att avliva dom om man inte tänkt ha kvar katterna. Det är samma sak här som händelsen i Eksjö: man måste bry sig och det är inte förbjudet att agera.

* Moderat bilpolitik
Moderaterna har diskuterat hur man ska få ner utsläppen. Det man har kommit fram till är att det år 2020 inte ska få finnas en enda bil som drar mer än en halv liter bensin per mil. Det är lite märkligt att man går på den vägen då de indirekt förbjuder för alla de som vill ha en liten större bil om den skulle dra lite mer.

Självfallet ska så bensinsnåla bilar som möjligt tas fram men man undrar om det är möjligt att få fram en bil som kan dra en husvagn och dessutom dra så lite i bensin som moderaterna förespråkar. Det finns även andra exempel på bilar som inte kan gå efter 2020 om moderaterna får bestämma. Det torde vara lämpligare att styra detta via skatter såväl som på drivmedel och på bilarnas storlek än att gå på den nu moderatvalda linjen. Dessutom har vi fri rörlighet av varor över gränser så det skulle innebära att samma beslut skulle gälla över hela Europa.

* Dålig ekonomi
Effekterna av högerregeringens politik börjar nu synas ute i kommunerna och många kommuner i Västerbotten kommer att ha ett underskott och tvingas till stora besparingar. Samtidigt ska man fortsätta med skattesänkningar och sänka vissa av skatterna, vilket kommer att spä på inflationen, höja bolånen och boendekostnaderna, samt minska innehållet i plånboken.

Det är också ute i kommunerna som de stora delarna av välfärdspolitiken ska skötas och där kommer inga nya pengar. Det är med andra ord samma gamla högerpolitik med skattesänkningar för dom som har det bra redan från början. Sen är det lite märkligt att vi inte får allt detta i ett sammanhang, det vill säga i budgeten, utan nu är det ständiga debattartiklar och utspel där vi får reda på vad som komma skall. Som grädde på moset har vi utredningen av bostadspolitiken som kommer att ge mera pengar i fickorna på fastighetsägarna och tvinga låginkomsttagare att flytta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.