Ohly, pensioner & riksbankens agerande

* Ohly vill ha en högerregering
Ohly ska fälla en regering bestående av s och mp i nästa val säger han, men det innebär att han vill ha kvar en högerregering då han inte ska fälla den. Mona vill inte ha med Ohly då hon inte vill kompromissa om den ekonomiska politiken. Och att kommunister saknar insikter i ekonomin är ingen nyhet.

Ska Sverige klara sig så gäller det att ha ordning på ekonomin, en självklarhet för de allra flesta. Att förbruka mera pengar än vad som vi får in via skatter är bara att låta framtida generationer betala. Det är fullt tillräckligt med den pensionsskuld som föregående generationer har lämnat efter sig.

Jag har aldrig upplevt att vänsterpartiet vill försöka begränsa kostnaderna utan så fort det händer något så ska utgifterna öka. I Umeå är skattetaket nått med den höga skatt vi har plus alla de pengar som vi får in från vattenkraften och jag förstår Mona mycket väl. När vänstern inte vill ställa upp på en ansvarsfull ekonomi så får dom sitta på läktaren. Då de inte är aktuella i en s regering är Ohlys alternativ en fortsatt högerregering då han själv aldrig kan få plats i en högerregering.

* Lägre pensioner
Börserna faller runt om i hela världen och det är den så kallade marknaden som inte fungerar. Men vad är då marknaden förutom några giriga och rika personer som har pengar. Jo, banker och institutioner som leker med andras pengar i form av olika fonder och aktier. Visserligen har många enskilda personer satt pengar i aktiefonder men en mycket stor del av detta är dina och mina pengar i form av våra framtida pensioner.

Det är helt klart att pensionspengarna i USA och andra länder tappar i värde, men om ett sparande sker över en livscykel är det kanske annorlunda. Som det är nu så har bankerna och de som sköter fonderna lekt bort tusentals miljarder av våra pensionspengar där stora förmögenheter istället skapats åt fullständigt inkompetenta bankdirektörer.

De som jobbar och låter fonder och banker sköta sina framtida pensioner måste kunna lita på att placerarna tänker långsiktigt och inte bara håller på med kortsiktig spekulation som göder enskilla personer som utför försnillningen.

Nu gäller det att se till att pensionspengarna satsas i näringar som ger jobb i framtiden för det är enbart nya jobb som kan rädda välfärden. Miljöinvesteringar som t.ex. investeringar i järnväg som hyrs ut med en jämn och säker avkastning är inte fel. Vi kan inte sitta framför dataskärmarna och inbilla oss att aktiebörserna ska stiga med en procent om dagen och låta omkostnaderna för flyttningen av pengarna vara det viktigaste.

* Riksbanken
Igår sänkte riksbanken räntan med en halv procent vilket självklart var bra. Jag bara undrar vilket underlag de hade för sina bedömningar då det bara var någon vecka sedan räntan höjdes med riksbankchefens utslagsröst. Samma riksbank som nu pumpar in pengar i bankerna men som jag hoppas har bättre koll på vad pengarna ska användas till. Det kanske varit bättre att man lånat ut pengarna till kommunerna för de gör ju rätt för sig och spekulerar inte bort pengarna.

* Skattehöjningar och sänkningar
Många kommuner måste höja skatterna om de ska klara av sina åtaganden eller så måste man skära ner i verksamheterna då det är i kommuner och landsting som välfärden bedrivs. Regeringen å sin sida har sänkt skatterna för de som tjänar bäst men däremot har kommunerna inte har fått kompensation för sina kostnadsökningar. Det hade varit bättre om man legat kvar på samma skattenivå från statens sida och gett kommunerna mera pengar bland annat för att kunna ge en bättre utbildning som säkrat välfärden för framtiden.

* Alliansfall
Vi ser hur högerallianserna faller ihop i vårt län och vi vill att högeralliansen på riksnivå kastas ut ur regeringskansliet vid nästa val. Tänk vad tiderna går igen. I Sverige hade vi stor kris senast vi hade en högerregering och det kommer igen. Kanske beror de på att människorna blir mer egoistiska när man fått det bättre och man glömmer bort vad som orsakat en bättre välfärd och då röstade man fram en högerpolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.