Jobben det viktigaste

Igår var det partiledardebatt och det dök inte upp några nyheter. Däremot är jag besviken på att alla tycks tro att det bara är Göteborg som drabbas av varsel. Vi har över 500 som får gå på Volvo Lastvagnar och det är allvarligt när all neddragning på monteringen sker i Umeå.

Vill regeringen så ger man ett transportstöd som omfattar alla hytter som görs. Ett transportstöd som tar bort lägesnackdelar. I Belgien finns många olika stöd för den bilindustri som finns där.

Jag är också helt övertygad om att det bara är dagar innan varslen kommer hos Volvos underleverantörer, detta då många är sysselsatta med komponenter till Volvo.

Det är även nedgång i sysselsättningen för skogsmaskintillverkarna och det måste kännas långt nere i maggropen när man får ett varsel inte minst nu när ersättningarna och tiden man för A-kassan har förändrats till det sämre. Då ska man också tänka på att man avstått löneutrymme för att ha en försäkring och betalat premie för detta vilket regeringen istället ger till företagen.

Med alla reavinstbeskattningar som blir förluster och människor som går från ett lönearbete till en låg ersättning från A-kassan kommer att innebära att skatteintäkterna minskar och samtidigt har vi ännu inte sett alla effekterna av finanskrisen än.

* Stoppa slöseriet
Man blir mörkrädd när man ser att 30 000 kor slaktas i onödan och att nio miljoner kilo ätbart kött slängs i butikerna. Visserligen ska korna slaktas när de är slut som mjölkproducenter men nog går det väl att finna system som gör att köttet går att sälja. Kanske är det för mycket subventioner så att det är mera lönsamt att slänga än att sänka priset som skulle vara rätt väg om vi nu har marknadsekonomi. Butikerna torde också ha för stora marginaler då det är billigare att kasta än att rea.

* Slopandet av platskassar
Strömpilen har tagit bort plastkassarna, förutom på ICA Maxi. Det är ett bra initiativ men när det gäller hushållsavfallet tycker jag ändå att plastpåsar än så länge är ett bra alternativ.

* Säljakten går dåligt
Av rapporter i tidningarna ser säljakten ut att gå dåligt, främst i Västerbotten där bara 2 av 20 skjutits. Det gäller att begränsa stammen om vi ska ha fiskare kvar och säl är faktiskt gott att äta. Vindelnrökt säl är en riktig höjdare.

* Vi vinner i Umeå
Igår vann IKSU:s damer europamästerskapet och det är bara att lyfta på mössan och gratulera. Det är inte första gången man står överst på prispallen. Så Grattis IKSU! Minns jag inte fel betyder så betyder IKSU: Idrottsklubben Studenterna i Umeå. IKSU är en stor idrottsförening med över 15 000 medlemmar och är en ung förening som fyller 50 år i maj 2009.

* Löven faller
Löven faller i dubbel bemärkelse, både löven ute och föreningen som spelar ishockey. Igår blev man återigen besviken, kanske inte så mycket på viljan, men trots alla power play så fick men endast till några enstaka skott på mål. Ska man vinna matcher måste man skjuta och kunna hitta av målet för hur bra man än spelar så måste det komma skott på mål.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.