Rallyförare utan ratt

Det som sker och har skett med aktiemarknaden då det den ena dagen är i fritt fall samt att börshandel stoppas i vissa länder till att nästa dag bära iväg med samma fart om inte högre åt andra hållet. Börsen framstår som en skenande rallybil med en förare utan ratt och en gaspedal som inte går att reglera.

Det är märkligt att så kan ske. Nu har även en del småsparare tvingats sälja och självklart är det de som har pengar som köper. Och hur pensionerna har förändrats på grund av upp och nedgångarna vet ingen. Jag tycker det är en hysteri med dessa börser och börskurser. Det ska hela tiden kollas och upp- och nedgångar ska räknas minut för minut och blir det bara några tiondelar åt fel håll är det dåligt och hysterin bryter ut.

Börsvärdet måste ju spegla det som händer i företagen och så stora svängningar är inte troliga. Går kurserna upp lite mer än de pengar som sätts in på ett bankkonto är det bra. Det finns en stor inbillningssjuka i aktiehandeln som inte speglar verkligheten.

* Blåtunga
Veterinärerna vill inte vaccinera mot blåtunga då man tycker att det overksamt, onödigt och stressar djuren men regeringen tycks ha mera kunskaper och satsar pengar på vaccination. Det är nog lite blå dunster i det resonemanget.

* Folsyra till fertila kvinnor
Om vi går till människorna tar man bort gratis folsyratabletter till kvinnor i fertil ålder. Tabletterna ska minska antalet fall med barn som föds med ryggmärgsbråck och minska antalet aborter för foster med dessa problem, totalt ett hundratal. Andra länder tillsätter istället folsyra i mjöl då man vet att det hjälper, men regeringen tror mer på kampanjer. Som i fallet med blåtunga tycks regeringen vara mer kunnig än experter inom medicin och helt plötsligt är det kampanjer som gäller vilka säkert är nästan lika dyra.

* Möte med regeringen
Idag ska jag medverka på ett möte med regeringen om varslen som lagts på orter där det finns bilindustri. Vänder det inte snabbt nu när finanssystemen säkras kommer det säkert många varsel till och jag är mycket orolig att vi nu är på väg in i massarbetslöshet. Det lär i alla fall inte dyka upp några nya jobb bara för att arbetslöshetskassan sänks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.