Ett överskott som är ett underskott

I går presenterades kommunens tertialrapport som visar på ett positivt resultat men som egentligen är ett minus. Överskottet beror enbart på mera betalt för vattenkraften och får användas till att rensa lik i garderoben såsom pensionsskulden som annars undantränger välfärden i framtiden.

Vi måste komma ihåg att vi borde klara oss på de skatter som vi har som är en av dom högsta i landet vilket vi egentligen inte gör. Hur det blir med lägre intäkter får vi fundera över i framtiden. Skatterna vi får gentemot budget för innevarande år har förändrats med cirka 38 miljoner kronor mindre enligt prognoserna för nästa år.

Varför är jag då orolig? Några anledningar är bland annat att socialnämnden går med minus trots att man fick 55 miljoner i ökning utöver kostnadsindex och dessutom hade 54 i överskott förra året alltså en kostnadsökning som är gigantisk. För- och grundskolan har också underskott och deras ramökning är större än 2008 när man fick 8 miljoner över index och nästa år 48 miljoner inklusive extra för löner.

Gymnasienämnden har också ett underskott trots att man fick ett tillskott utöver lönekompensation med 15 miljoner som skulle räcka till de ökade volymerna. Byggnadsnämnden går minus, fritid tror på minus och två av kommundelsnämnderna visar minus.

Jag är orolig för detta då Umeå kommun inte badar i pengar och vi borde för att vara ärliga klara oss med de intäkter vi får för den mycket höga skatten vi har annars vet jag inte vad som är fel. Vattenkraftspengar får vi använda för att ta bort pensionsskulden och för speciella satsningar som kulturhuvudstadsåret. Den som inte förstår att skatter och stadsbidrag är det som man måste utgå ifrån bör gå en vanlig studiecirkel i matte.

En kommentar

  1. Fredrik Sjödin

    Men att låta oss skattebetalare betala flera hundratalsmiljoner plus efterskänka kolbäcksbron till vägverket har vi råd med?

    Bygga nya ringleder i områden där folk bor för att avlasta stadskärnan där knapp några människor bor det är ju väldigt smart = Mer avgaser i bostadområden och mer trafikbuller.

    Nä Holmlund, ta dessa pengar och sänk skatten istället. Vi i Umeå har låga medelinkomster, höga boendekostnader och höga skatter. Att någon vill bo kvar här i Umeå förundras jag över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.