Innebandy, Botniabanan & nattvandrare

För att bygga om Gammlia, bygga nytt för friidrotten och hallarna på Gammlia finns det pengar avsatta för drift av dessa men några nya pengar till ökade driftskostnader finns inte. Vi ser dessutom hur ekonomin förändras.

Innebandyn säger att det är för dyrt att hyra Umeå Arena men att bygga nytt och ha nya hallar är ännu dyrare. Innebandyn får en ny huvudarena och det kan väl inte anses som illa i dagens tider, däremot dög inte Umeå som arrangör av VM.

Efter dess har det dessutom blivit högaktuellt med en evenemangsarena och behöver innebandyn större publikkapacitet än knappt 3000 så har dom både den arenan och Umeå Arena att tillgå. Duger inte det ja, då tycker jag verkligen att man är ganska långt ifrån verkligheten. Alla arenor oavsett vem som äger dom ska ha hyror för sina arrangemang, det är helt klart.

* Botniabanan
Igår var jag med om att inviga första etappen av Botniabanan och det kändes hur bra som helst. Jag tror vi fick igenom Botniabanan genom att skaffa oss beslutsunderlag om nyttorna med den före vi uppvaktade Stockholm.

Vi blev inte uppfattade som Norrländska kravmaskiner utan vi kunde visa på ett projekt som var bra för Sverige. Vi fick dessutom pröva en ny modell med ett bolag som lånar pengarna och sedan hyr ut banan till Banverket. Jag uppfattade dessutom Banverket igår som om man såg att byggandet gick att bedriva kostnadseffektivt i den formen.

Idag ska jag också titta på bygget här på hemmaplan. Vi ska åka ut tillsammans med en trotjänare inom byggsektorn och se hur ett sådant bygge bedrivs och även se hur påverkan ute i naturen blir. Han har själv berörts av dragningarna men har sett den stora nyttan det har för framtiden.

* Nattvandrare
I onsdags var jag och tackade av alla föreningar som varit ute under våren och sommaren och nattvandrat. Det är ett lyckat projekt som borde få fortsättning då det ger en tryggare stad att leva i och det finns det bevis för. Vi, polisen och medborgarna har samma uppfattning.

* Media och nätbolagen
Man kan nästan tro att tidningar och media är hårt sammankopplade med nätleverantörer för datatrafik. Detta då man gör så många speciella bilder och annat som kräver mycket stor kapacitet så om man sitter utanför fibern så är det nästa hopplöst att öppna då det tar så lång tid.

* Slutjobbat
Idag gör min hustru Inger sin sista dag på jobbet på idrottsmedicin här i Umeå då hon ska gå i pension efter att ha jobbat sen 1968. Jag tror inte att hon sammantaget varit sjukfrånvarande i ens 68 dagar sen hon började. Hon har varit sitt jobb oerhört plikttrogen men känner att hon inte orkar tills hon blir 65 år.

Hon har varit med hela tiden och fått bygga upp idrottsmedicin till den spetsklinik det är. Det finns säkert många episoder att berätta från en sådan resa och nu kanske det blir att rycka in som reserv om efterträdaren skulle vara borta någon dag.

Intresset för jobbet har varit starkt vilket bevisas väl av att hon alltid åkt hemifrån ca kvart över 5 för att göra undan så mycket som möjligt före telefonen börjar härja. Kan väl avslöja att hon tycker det har varit lite knepigt när alla de patienter som har remiss för att komma dit inte kan tas om hand här på grund av t.ex. tider för operation och istället måste åka till andra orter. Något som blir dyrare för vårt landsting.

Jag tycker hon är väl värd att få sluta även om hon säkert kommer att sakna sina arbetskamrater mer än den organisation hon jobbat i.

En kommentar

  1. John Eriksson

    Vart tog evenemangsarenan vägen som alla var så överens om när innebandyn sökte Dam-VM för ett och ett halvt år sedan? Visserligen fick Umeå inte arrangemanget men behovet är fortfarande lika stort. Inte bara för innebandyn utan lika mycket för övriga idrotter och för att kunna genomföra olika arrangemang som konserter mm. Att boka Umeå Arena för 100 000:- med allt vad som krävs för att ställa om hallen för ändamålet, är i de flesta fall en mycket dålig lösning. Med en modern evenemangsarena kan man på någon timme anpassa hallen för allt från stora idrottsarrangemang till konserter och galor.

    Med tanke på att innebandyn redan i dag fyller Gammliahallen vid många elitmatcher och att behovet av halltider verkar näst intill omättligt, skulle hallen fylla flera syften.

    Åtskilliga timmar frigörs i stadsdelshallarna för ungdomarna och Gammliahallen tillsammans med den nya arenan blir en samlingspunkt för hela idrottsUmeå, där matcher och träningar pågår hela tiden i tre olika hallar. Möjligheterna för Umeå att få stora arrangemang som SM, VM samt landskamper, skulle öka rejält med dessa anläggningar på ett och samma ställe. Umeå saknar i dag en lämplig anläggning publikmässigt från Gammlihallens kapacitet på 2000 personer till Umeå Arenas 6000.

    Den största vinsten skulle ändå vara de många timmar som frigörs ute i hallarna på Ersboda, Tomtebo, Umedalen mm för våra ungdomar. Dessutom verkar Umeåidrotternas representanter enade i den här frågan. Inget ont om fotbollen men hur ofta behövs 10 000 åskådarplatser vid någon fotbollsmatch i Umeå i dag och de närmaste åren? Innebandyn är stor i Umeå och har inte den kapacitet på anläggningssidan som borde vara självklar i innebandyns huvudstad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.