Kommunerna en krisbransch?

Var 4:e kommun har för mycket folk i förhållande till vilka pengar man har och måste vidta uppsägningar om budgeterna ska hållas. Alternativet är att höja skatten vilket inte anses som det bästa alternativet. Varför detta händer beror på att skatteintäkterna minskar när konjunkturen blir sämre samt att regeringens systemförändringar gällande A-kassan och sjukförsäkringen påverkar. Det för över kostnaderna på kommunerna, vilket inte täcks in i finansieringsprincipen som ska ligga till grund för förhållandet mellan stat och kommun när staten fattar beslut.

Kommunerna behöver helt enkelt mera pengar och det är politiker i Sveriges kommuner och landsting, SKL, helt överens om. Det är fler kommuner i Norrland som tvingas säga upp folk och dra ner på välfärden. Kommuner som redan innan i regel har högre skatt än kommuner söderut och då är det fel väg som regeringen är på väg att göra nämligen att förändra skatteutjämningssystemet i negativ riktning för Norrland. Skatter har redan sänkts mest för de som har det bäst, klassisk högerpolitik.

* Volvo vad har hänt?
Igår fick vi siffror på hur Volvo personvagnar har gått och man funderar över hur bolaget har skötts och om det förts över pengar inom koncernen till modern Ford. Att varje bil skulle ge en förlust med över 30 000 kronor per bil låter fruktansvärt mycket.

* Nätavgifter för el
Fastighetsägarna har protesterat mot att elbolagen höjer sina nätavgifter och det får man väl ha förståelse för och jag tycker man har varit dålig på att förklara varför. Tidigare är det också många som har protesterat mot elpriserna och de går upp och ner, vilket är en följd av beslutet om att införa ett nytt system med nätare som ska ge förbrukningen mera minut för minut. Det är väl helt klart att dessa nya mätare kostar pengar och hur man ska ta igen dessa pengar på alla som bara har lite hushållsel har för mig varit obegripligt. Vi får betala de nya mätarna som man kan fråga sig om de behövs och gör den nytta som var tänkt genom högre nätavgifter. Det man vinner på gungorna förlorar man på karusellen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.