Ljusare tider vädermässigt men mörkare tider ekonomiskt med regeringens politik

Så var det dags för ytterligare en ny vecka och det fina är att det blir ljusare och ljusare även om tiderna för jobb, ekonomi och välfärden ser mörkare ut än på länge.

En av orsakerna är att vi har en borglig regering och den gör inte som den sa i valrörelsen: att det skulle satsas på välfärden och jobben. Jobben var effekterna av en socialdemokratisk politik men nu går det snabbt utåt och en av orsakerna är att statsbidragen inte räknas upp.

Det minskar intäkterna för kommuner och landsting som får ökade bördor då regeringen ändrat systemet för sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Som grädde på moset har man bränt upp de överskott som skulle finnas till åtgärder vid en lågkonjunktur. Man till och med lånar till skattesänkning. Det kommer att bli kämpigt att än en gång städa upp i ekonomin efter en högerregering. Vi väntar med spänning på ett förslag som får ordning på banksystemet.

Den här veckan blir det lite väl mycket resande för att jag ska känna mig nöjd men även där måste man ibland offra sig lite. Jag läste en artikel av de borgliga om en samsyn om planering och det är glädjande att de vill det, för det är bra med breda lösningar även om jag tycker att splittringen i planering har funnits på den borgliga sidan. Det har alltid varit något av de borgliga partierna som hamnat på samma syn som oss. Vägarna är ett exempel på tidigare borglig splittring, Botniabanans dragning en annan. Sen har vi Ön, parkeringsgaraget osv. Ja, listan skulle kunna göras lång så frågan är om de kan dra åt samma håll.

* Sporthelgen
Skamgrepp är det med de banderoller som några har satt ut på ishallen. Även om jag varit missnöjd med spelet så är det helt klart ekonomin som avgör hur starka trupper och hur mycket värvningar man kan göra. En sportchef med tom börs har inget att värva för. Jag har även sagt det tidigare att vi säkert kommer att få förändringar inom idrotten då företagen troligtvis kommer att minska sin sponsring.

Annars ser det ut som om Anja kommer att pricka in ytterligare en formtopp vid alpina VM som startar snart. Jag är förhoppningsfull på att det blir medalj av ädlare valör, varför inte i super G där även Lindell-Vikarby har höjt sig. Herrarna däremot är tyvärr helt chanslösa på medalj. Längdåkning kan det bli en fullträff men i sprint verkar norrbaggarna väl duktiga men visst vore det kul om det blev en medalj. Kalla skulle inte vara fel.

* Sune Jonsson
I slutet av förra veckan avled Sune. Jag själv kände honom lite så där men däremot är jag glad över det initiativ jag tog för en del år sedan då vi i kommunen, landstinget och länsstyrelsen lyckades rädda hela samlingen på ett ställe genom att köpa hela samlingen. Det är värdefull kulturhistoria som finns i hans bildarkiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.