Skyddsombudsåtal

I Umeå har en åklagare väckt åtal mot ett skyddsombud för en olycka som han själv blev offer för. Företaget grävde avloppsledning vid Tegs kyrka och det blev ett ras där skyddsombudet jobbade och han fick massor på sig.

Han åtalas nu för att han var skyddsombud. Åklagaren hänvisar i Dagens Arbete till att han vill pröva fallet eftersom man inte ska bli "skyddsombud för att få lite extra betalt och att man inte ska ta på sig uppdraget hur lättvindigt som helst".

Jag har varit ansvarig för skyddsombuden i Byggnads och aldrig hört talas om något så kränkande. Frågan är om inte åklagaren ska åtalas för kränkning, men han skyddas väl av sina egna. Jag har aldrig varit med om att ett skyddsombud har fått bättre betalt och inte heller att någon tar på sig dessa uppdrag lättvindligt.

Det är helt klart enligt arbetsmiljölagen att det är arbetsgivaren som är ansvarig för arbetsmiljön, ingen annan. Skyddsombudet är ett ombud för de övriga arbetstagarna i skyddsfrågor.

Glädjande nog finns det andra än facket som är upprörda som Maria Steinberg jur. doktor i arbetsmiljörätt och som forskat i området i 30 år. Jag delar hennes uppfattning om att det inte finns stöd i lagen för kammaråklagare Janssons åtal.

Vad är det för värderingar som styr en kamp mot fackliga uppdrag?

* Volvo varslar men inte Scania
Det är något som vi har hört ett flertal gånger. Volvo tar inte ansvar medan Scania gör det. Så har det självklart varit men om jag har förstått det rätt så finns det olika filosofier i bolagen och i de fackliga organisationerna. Sanningen kommer inte fram riktigt även om det självklart finns skillnader i företagens policy. Hos Volvo har man de flesta anställda som tillsvidareanställda och ett fåtal från inhyrningsfirmor och visstidsanställda.

Scania å andra sidan har haft ett dragspel där man haft ca 25 % av personalen från inhyrningsfirmor och med olika former av korttid och visstidsanställningar. I båda fallen har man till stor del gjort sig av med inhyrd arbetskraft och visstidsanställningar. Då blir det självklart stora skillnader i hur många som varslas och sägs upp i bolagen.

Det är en förklaring till de olika hanteringarna och det är klart att ett företag som har mycket att spela med har kommit i bättre dager, men även visstidare och inhyrd arbetskraft är ju människor som vill jobba medan det medialt blir en annan bild. Jag har själv som grundprincip att det ska vara så lite visstid och inhyrd arbetskraft som möjligt men anställningar upphör i båda fallen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.