Mindre och mindre dag för dag

Idag har SKL reviderat sin skatteunderlagsprognos. Den visar på att skatteintäkterna MINSKAR med 8 miljarder per år 2009 och 2010 i förhållande till februariprognosen. För Umeås del är det runt 50 miljoner per år som man tappar och om jag tolkar meddelandet rätt så blir det lika mycket till 2010.

Regeringen å sin sida sitter med armarna i kors och bryr sig inte om vad som händer i kommunSverige. Det förstår ju var och en att detta får stora konsekvenser för välfärden. Men det är bara att konstatera att regeringen med berått mod tillåter att mycket av välfärden urholkas.

Regeringen tillför inga pengar överhuvudtaget under innevarande år och de som kommer för 2010 verkar tyvärr inte ens räcka till socialbidragsökningen.

Regeringsföreträdarna påstår å andra sidan att kommunerna bara ska hålla på med kärnverksamhet – och vi gör ju inget annat. Ta bara diskussionen som var i vintras om gator och plogning i Umeå som ansågs som kärnverksamhet liksom idrott och kultur. Det senare är oerhört viktigt när det gäller förbyggande arbete. Och misslyckas man med det förebyggande arbetet kommer notan på andra konton i kommunen med droger och andra problem (som brottslighet med mera…).

Jag tror till skillnad från moderaten Riedel att bra kultur hjälper till att hålla nere kostnaderna för sjukvården.

* Vad händer med Björklöven?
Det är tyst som muren om framtiden i Björklöven. Det är en sportchef på gång (som backar ur) och spelare försvinner (i alla fall de spelare som ska kunna utgöra framtiden för laget).

Vad händer till exempel med det jag läste i vintras om att Baltic skulle/eller var beredd att gå in. Hur är det med andra sponsorer som varit med länge, är de kvar eller inte? Eller är det så att alla sitter och väntar på varandra.

Björklöven har ett bra varumärke och vad som händer är viktigt för många. Jag hoppas att näringslivet också tycker det och inte väntar/eller har förhoppningar att det är kommunen som ska klara ut det. Det händer att fans säger till mig att kommunen ska köpa in spelare – men det är ju självklart en omöjlighet. Ärligt talat nu är det dags att vi som supportar börjar få veta vart Löven är på väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.