Kärvt ekonomiskt läge

Jag återkommer ang. det kärva ekonomiska läget för Sveriges kommuner. Om jag upplevs som tjatig får ni ursäkta men jag har så in i bomben svårt att förstå varför regeringen inte skjuter till mer pengar till kommunerna.

Regeringen bidrar till en gigantisk slakt av välfärden i vårt land med sin politik. Och vill regeringen slakta välfärden ska man också säga att så är fallet och sluta hymla, för kommunerna klarar sig inte. Vår socialdemokratiska riksdagsgrupp har nu lagt sitt budgetförslag som går att läsa här.

Jag tillhör inte dem som tycker att kommunerna och landstigen ska höja skatterna för att rädda regeringen. Ska skatterna höjas så är det statsskatterna. Annars blir det en felaktig fördelningsskala som drabbar arbetslösa, sjuka, pensionärer på ett felaktigt sätt. En höjning av landstings- och kommunalskatterna gör att socialbidragen rusar i höjden.

* Vägprojektet i Umeå
Jag tycker att Vägverket fattade rätt beslut som gick fram med kombialternativet. Det är bättre och billigare trots att vägen blir lite längre. Det ger dessutom mindre intrång, även om en ny väg alltid ger påverkan. Ska Umeå ha en bra stadsmiljö så vet ju alla utom vänstern, miljöpartiet och de revolutionära krafterna i offensiv att så är fallet. Det alternativ som lagts är därtill ett mycket billigare alternativ över tiden och möjliggör utveckling av stadskärnan samt att Västra Esplanaden kan byggas om till en stadsgata så fort lastbilarna är borta.

* Transporter en nödvändighet
I dagens VK kunde man läsa om vad som sker inom transportnäringen i Sverige vilket visar att svenska avtal och regler bör gälla i Sverige. Vi översvämmas av företag utifrån och många företag arbetar här olagligt.

Näringen är kritisk mot Sverige och säger att det är lättare att påverka i Bryssel än svenska riksdagsmän vilket jag tror till viss del kan stämma. Många gånger krånglas det till i Sverige och så skyller man på EU. Representanter för näringen säger i artikeln att de inte är så mycket ute efter att ändra EU:s regler utan att reglerna ska tillämpas lika inom unionen.

Detta gäller inte bara transportnäringen utan även näringspolitiken. Vi har hört hur regeringen och Maud skyller på EU om transportstödet, vilket är fel. Fatta beslut och skicka in det! Vi vet också att många av EU:s länder har olika stöd till sin fordonsindustri där man vill rädda jobben. Permiteringslönesystemet i Belgien är ett sådant exempel.

2 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Enligt Sveriges kommuner och landsting så har satsningarna på välfärden ökat med 50 % mellan 1980 och 2005, det vill säga långt mycket mer än vad som är motiverat av befolkningstillväxt.
    Det gör din domedagsretorik något överdriven. Tänk om vi, i och med krisen, kommer ned på t ex 2004 års välfärdsnivå. Var det så hemskt under Perssonregeringen? Men för Socilademokraterna räcker det med väldigt tunna argument för att höja skatterna så att politikerna kan få ett ännu större inflytande över folks liv. Folket behöver visst en grundläggande trygghet, men också en grundläggande frihet. Denna frihet berövas individerna med Socialdemokratisk politik.

  2. Rösta rätt i framtiden, rösta rött!

    Det som händer nu är samma sak som tidigare när borgarna har haft makten. Man lånar pengar till skattesänkningar, mest för de redan rika. Det är förklaringen till att ekonomin alltid har gått bättre med en Socialdemokratisk regering där man tar ansvar för ekonomi, utbildning, arbetstillfällen, rättvisa och välfärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.