Ekonomiska utvecklingen i Sverige kontra omvärlden är inte till vår fördel

I fredags fick jag en intressant föredragning om den ekonomiska utvecklingen i många länder och ärligt talat ser det inte speciell ljust för Sverige.

Sverige är det land där BNP fallit mest i världen och exporten rasar i fritt fall nedåt. Arbetsmarknaden minskar i snabb takt och det finns ingen som ser någon ljusning, vilket inte är att undra på då det görs alldeles för lite från regeringen. Det befaras att vi kommer att få en arbetslöshet på uppemot 12 % och det kan bli ännu värre om kommunerna och landstingen tvingas skära ner i sina verksamheter då inte staten tillför tillräckligt med pengar.

Därtill rasar vinsterna i företagen och vi har haft det största vinstraset sedan 1870 (dock har vinsterna varit ovanligt höga en tid). Sen till konsumtionen. Världskonsumtionen består till 20 % av USA samt Tyskland och Kina med vardera 7 %. Det senare var mindre än jag trodde. Däremot är det fortfarande en tillväxt i Kina på runt 6 % så det gäller att kunna göra affärer med dem.

I krisens spår mår de unga väldigt dåligt. Ett tecken på det är att en av sex kvinnor funderat på att ta livet av sig, det framgår i en undersökning från Folkhälsoinstitutet. Nu får vi väl se om de får vara kvar för regeringen tog ju bort Arbetslivsinstitutet då man hade kritik mot arbetsmiljön.

Fler företagen får svårigheter med att betala sina räkningar i tid. Det leder till ökade konkurser och ännu högre arbetslöshet. Dessutom har regeringen ännu inte fått ordning på kreditmarknaden. Vi står därför inför stora utmaningar som inte förbättras av att regeringen är passiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.