Efter EU-valsdebatten och kommunernas ekonomi

Efter EU-valsdebatten är i full gång och analyser följer inte minst i media om varför partier har gått framåt. I Västerbotten har regeringspartierna bara nått upp till 26 % medan vi har gått framåt. En del har kommit tillbaka från V som hade ett valresultat förra gången långt över sina sympatier. Det var nog Jonas Sjöstedt man röstade på senast.

Det ger reflektioner eftersom han inte fullföljde sitt uppdrag utan stannade två till tre år. Det är självklart att kandidater som kryssas in på detta sätt har ett speciellt ansvar för det förtroende man fått. Som det ser ut idag så finns det kandidater som kryssats in långt ner på listan som t.ex. Alf Svensson verkar ha gjorts. Kryssen kräver ett speciellt ansvar särskilt om man kryssats förbi många kandidater.

Den andra stora frågan är det låga valdeltagandet och där har alla som är aktiva ett speciellt ansvar. Parlamentets roll har ju trots allt blivit starkare och starkare och vad som sker i Bryssel påverkar oss på hemmaplan i större utsträckning än folk tror. Jag tror också att ett lågt valdeltagande missgynnar oss.

* Kommunernas ekonomi
På måndag är det budget men att vi i Umeå förlorar 270 miljoner i intäkter tycks inte ha nått ut, inte minst har det inte nått VF och Radio Västerbotten och en del boende i Sävar. Vi har ökat anslaget till reparationer och underhåll med 30 miljoner under detta år och där ska ju faktiskt en del av det underhåll som man ropar efter i Sävar rymmas. Vi skiljer dessutom på investeringar och underhåll.

Regeringens utarmning av kommunerna där vi inte ens får kompensation på grund av regeringens politik som de ökade socialbidragskostnaderna gör att en del saker måste skjutas på framtiden. När man ser och hör reportagen så undrar man över om redaktionerna nåtts av den ekonomiska situationen som har drabbat kommunerna.

Tänk om den media som finns faktiskt kunde göra en analys om orsakerna eller bristen på åtgärder från regeringens sida som gör att välfärden i kommunerna utsätts för stora påfrestningar. Ta Sävar som ett exempel. De har inte fått sin budget neddragen förutom de förändringar som kommer av förändringar av index, detta medan andra har fått kraftiga minskningar.

Det som är mest oroande är att vi har tvingats minska ner vårt utvecklingsanslag som så kraftigt bidragit till att Umeå har haft en positiv befolkningsutveckling. Egentligen den enda vägen till förstärkning av inkomster.

En kommentar

  1. PN -72

    Lennart, är det möjligt att reklamfinansiera visa kostnadsbehov i den kommunala budgeten eller är förbjudet enligt lag? Ex, Daghem som behöver fräschas upp eller anställa någon fler person skulle kunna få in en del pengar till detta via sponsring av företag?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.