Studentexamen i glädje som kanske övergår i sorg

Idag ska jag vara med när min systerdotter Viktoria tar studentexamen. Det är säkert skönt att gymnasiet är över. Nu gäller det för henne och alla andra att gå vidare och jag tror att hon tänker studera vidare men hon vet ännu inte om hon kommer in på den utbildning som hon helst vill gå för att få sitt drömyrke.

Den situation hon befinner sig är nog samma för alla studenter. Det finns dock en betydande skillnad för henne de som bara för några år sedan gick ut gymnasiet och det är bristen på arbeten att söka när man nu gått ut skolan. Det finns inte många företag eller offentliga arbetsgivare som i dagens läge anställer.

Inom den offentliga sektorn är det i stort sett anställningsstopp då det inte finns pengar till att anställa utan här gäller det att kanske snarare att minska personalstyrkan då pengarna inte räcker.

Det är regeringen som har ansvaret för pengar till utbildning och pengar till kommunerna. Regeringen har dock dragit ner på utbildningsplatserna för att ha råd att sänka skatten för de som har det bäst ställt.

Man har heller inte råd att ge mera pengar till kommunerna av samma orsak. Regeringen anser sig inte ens ha råd att ge pengar för de ökade socialbidragskostnaderna som är en konsekvens av politiken som man för.

Listan kan göras hur lång som helst men regeringen har inte gjort något offensivt förutom att skylla allt på den finansiella krisen som drabbat världen. Också den har sin skuld i att alldeles för många runt om i världen har sin tilltro till den så kallade marknaden som gör att land efter land nu tvingas förstatliga banksystemen.

* Medias ansvar i samhället
Jag åter kommer idag och kommer ständigt att återkomma med denna fråga. Det är alldeles för många människor som blir förda bakom ljuset av vad de läser och hör i media. Man tror att det som skrivs och sägs är sant. Så är det inte alltid och det beror på många olika saker som t.ex. att man får ett tips och inte kollar upp källorna men drar igång ett drev på felaktiga grunder.

Man publicerar insändare som också är helt grundlösa och en del som är direkta lögner. Det är den ansvarige utgivaren som är ansvarig för det som står i tidningarna och det är verkligen beklagligt att man inte tar sitt ansvar. Det känns inte heller meningsfullt att anmäla till den nämnd som behandlar dessa frågor då det enda som händer är att de fälls och att de tvingas tala om vad de gjorde för fel flera månader senare.

Det skulle behövas en ordentlig översyn av regelsystemen då det är många som kränks över alla fel som publiceras.

2 kommentarer

  1. TC

    Det finns mer än tillräckligt många utbildningsplatser för på exempelvis de flesta av Umeå universitets tekniska o naturvetenskapliga utbildningar så har det under flera år nu varit så att ALLA behöriga sökande kunnat antas till utbildningen. Problemet med att så relativt få i Sverige väljer att läsa vidare på högskolan är vårat urusla studiemedelssystem för studenter är ju den enda gruppen i samhället som förväntas ta ett dyrt LÅN för att ha råd med mat och hyra varje månad, och varken Alliansen eller Holmunds Socialdemokrater avser att förändra detta. Att det dessutom råder en olaglig åldersdiskriminering näår det gäller det för alla studenter livsnödvändiga Bostadsbidraget innebär att allt tal om det livslånga lärandet bara är lögner för väldigt få som passerat 30 och blivit arbetslösa har råd att studera vidare på högskolan.
    Det är väldigt få som anställer personer som enbart har gymnasieutbildning o jag antar att Holmlund inte önskar att hans systerdotter satsar på en karriär som städare inom kommunen eller som industrirobot av kött o blod vid Volvos löpande band?
    När det gäller socialbidragen så är kommunerna enligt lag tvingade att betala ut dessa för att de hjälpsökande inte ska svälta ihjäl så kommunen måste helt enkelt prioritera bort allt som de enligt lag inte är tvingade att göra innan de kan kräva att staten ska ge dem mer pengar. I Umeå kommun sker nu till augusti en mycket tveksam besparing på de som lever på socialbidrag när de inte längre får den faktiska kostnaden för hyran betald eftersom ensamstående då enbart ges max 4500 avsett att betala hyra med trots att det idag är väldigt svårt att hitta små lägenheter med en hyra så låg som 4500 i månaden, vilket leder till att många drivs till extrem fattigdom och kanske i ren desperation tvingas bryta mot lagen för att få råd med mat och hyra.
    Fastighetsskatten och förmögenhetsskatten är absurda skatter som aldrig borde ha införts så det är bara jättebra att dessa nu sänks eller helt avskaffas.
    Den nuvarande finanskrisen i världen beror på att vi har för lite verklig marknadsekonomi eftersom bankernas ägare idag vet att ifall deras banker gör alldeles för riskfyllda utlåningar o investeringar som leder till miljardförluster så kommer staten att gå in o låta skattebetalarna betala. Med mer verklig marknadsekonomi så skulle företags och bankägarna vara mer försiktiga med sina investeringar och vara mindre benägna att ta stora risker i sin girighet.
    Holmlund din vilja att tysta mediakritik är skrämmande för de lögner jag antar du menar var ju inga lögner alls för de avslöjade ju bara DINA försöka att få det att framstå som om kulturhuvudstadsansökan inte skulle kosta umeborna någonting alls eftersom ni politiker använt skattebetalarnas pengar till att skapa en budget ”utanför” ordinarie budget trots att detta är omöjligt eftersom även lyckosamma års överskott är SKATTEBETALARNAS pengar som ska användas i kommande års budgetar och inte gömmas undan i någon separat Kulturshuvudstadsbudget ”utanför” ordinarie budget.

  2. S.Lenn Pettersson

    ”Det är alldeles för många människor som blir förda bakom ljuset av vad de läser och hör i media. Man tror att det som skrivs och sägs är sant.” Så säger Lennart i sin blogg och
    kastar sten i glashus. En hel del av vad han själv skriver för läsare bakom ljuset. Och många tror att det är sant. Exvis vad har Umeå gjort för de miljoner
    som regeringen sänkt arbetsgivavgiften med och för det man tjänar in på den lägre kostnad man fått för unga under 25.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.