Elda upp toapapperet. Oro i Kina. Plocka blåbär.

Vädret är inte vad alla sommarlediga skulle önska sig men det är svårt att göra något åt. Vi behöver ju dessutom regn och det är väl enda chansen för Umeå kommun att inte ekonomin faller ännu mer då vi äger andel i Stornorrfors, som ger oss intäkter och det behövs när regeringen skiter i Sveriges kommuner.

I gårdagens blogg tog jag upp den systemförändring som regeringen är på väg att genomföra inom arbetslöshets och sjukförsäkringen. Ersättningarna är för låga och man tar tilläggsförsäkringar, det raserar den svenska modellen på sikt och vi får ökade klyftor som i USA där vissa försäkrar sig mot nästan allt och nästa steg kommer att bli sjuvård. Du kan gå in på min blogg från i går och läsa mer.

Skogen blir till papper
Jag har tigare för något år sedan tagit upp om vi hanterar toapapperet rätt genom att skicka det via ledningar i vatten och att det senare tas om hand i reningsverken. Är fortfarande intresserad om det är det miljövänligaste sättet. Det kan inte vara fel i att lägga det i speciella papperskorgar på sidan om och sedan skicka det till våra värmeverk, papper är ju brännbart och nu blöts det ner för att sedan torkas.

Hörde i radion under en promenad att skulle Indierna använda papper och toapapper på samma sätt som vi skulle inte den skog som finns räcka till för att tillverka papper och lägger vi till Kina då blir världen ett kalhygge.
Det visar också- på att delar av världen skaffat sig vanor som andra aldrig kommer att komma i åtnjutande av. Nog om detta men på sikt är det säkert mycket som behöver förändras då jordens befolkning bara ökar.

Oroligheter i Kina
Polisen i provinsen Xinjiang har gripit minst 1500 personer i samband med de upplopp som varit med början i staden Urumqi där 156 människor dödats och över 800 sårats.
Kina säger att det är muslimska uigurer som löpte amok och är de våldsammaste etniska aktionerna. Det har varit lite väl mycket våld runt om i världen där fundementalistiska muslimska grupper varit inblandade.

Blåbär en nyttighet
Mors lilla Olle gick i blåbärsskogen och plockade blåbär och i år hörs det som om det skulle bli mer av den varan än brukligt. Det har varit mycket krångel för bärplockare som kommer hit framförallt från Thailand men även från många andra länder. Alliansen skulle åtgärda krånglet sa man föra valet men inte är det mycket gjort i den frågan.

Här finns ju dessutom en riktigt bra chans för alla ungdomar som inte fått sommarjobb att tjäna sig en lite hacka och den chansen finns även för många andra. Jag själv har sprungit i skogen och plockat och sålt bär i ungdomen men av någon anledning har det intresset från svenskarna avtagit trots att det visst går att få ihop till en hygglig dagpenning. Skulle man göra lika långa dagar som de som kommer hit gör då blev det en bra slant. Det är egentligen bra att folk vill komma hit och plocka vad naturen ger och speciellt blåbär är dessutom mycket nyttiga

En kommentar

  1. Leif Berglund

    Ja Lennart, jag tror inte att man kan skylla krisen i Kina på fundamentalister utan måste gå djupare än så. Kina består ju av många regioner som annekterats av centralmakten ett annat exempel är ju Tibet där det också har varit ”oroligheter/upplopp”. Min första analys av läget är att den organiserade inflyttningen av hankineser till dessa regioner leder till motsättningar samtidigt som olika regler verkar gälla för olika etniska grupper. jag tror vidare att länder med bristande rättsäkerhet och där man inte kan lösa motsättningar mha rättsväsendet eller på polisk väg är predestinerade att råka ut för upplopp/väpnad kamp etc när folk slåss för sin rätt. Exemplen på detta är Nordirland, Israel/Palestina, Kina, Ryssland/Tjetjenien och många fler. Att det i många av dessa konflikter är muslimer som organiserar kampen tror jag beror på att det är dessa som är förtryckta i dessa områden…
    Men vad vet jag…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.