Kommunpengar nödhjälp och/eller valfläsk

 

Nödhjälp och valfläsk till kommuner och landsting I går kom regeringen med sitt väntade besked om mer pengar till kommunerna och det är bra även om det är för lite. Jag kallar det detta för nödhjälp eller valfläsk för det är bara pengar för ett år, på samma sätt som de pengar som anslogs tidigare.
 
Kommer inga mer pengar 2011 blir det på svenska ett rent helvete åren framöver och med det som utgångspunkt räddar det inte alls sysselsättningen och välfärdens kärna som man säger. Komihåg att det tar tid att minska kostnaderna om man måste vidta uppsägningar
 
Vi trodde ju redan när vi la budgeten i Juni att regeringen skulle tvingas tillskjuta mer pengar och blev bespottade av våra kollegor i allians partierna för ekonomin skulle inte klara detta. Visst har vi en ekonomi i fritt fall det håller jag med om men det har blivit värre om man tvingats sära hårt i kommuner och landsting.
 
I den av fullmäktige antagna budgeten sades också att kommer mer pengar från staten skulle de gå till socialnämnderna för våra kommundelsnämnder är också socialnämnder och inte som Britt-Marie Lövgren skrev i sin blogg till socialnämnden. Det var vad budgeten sa, inget annat.
 
Jag kan inte annat än vara besviken på mina kollegor i allianspartierna att de bara hyllar och ger sken av att vi i kommunerna är räddade. Det sa inte det moderata kommunalrådet i Halmstad utan att trodde att de skulle trots allt tvingas ligga kvar med de skattehöjningar man planerat
 
Det måste bli en annan ordning i framtiden. Kommunerna måste få reda på redan under våren då vi lägger budgetarna hur staten hanterar oss annars blir det en ryckig planering och det gäller även om det blir en rödgrön regering efter nästa val
 
Vår bedömning blev korrekt att regeringen inte skulle tordas lägga en budget med massuppsägningar i kommunerna och nu hoppas man klara valet med engångspengarna men problemen ligger kvar och fördröjs lite.
 
Regeringen som pratat så mycket om ansvar för ekonomin och att det inte skulle funnits något utrymme har en politik med 200 miljarder i underskott och trots detta så lånar man till skattesänkningar och för det finns det inget utrymme alls om man gått i skolan och lärt sig plus och minus.
 
Det här är inget annat än nödhjälp och valfläsk
 
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.