Flyr företagen Sverige ?

Vi får alltför ofta rapporter om att företag nu flyttar ut sin verksamhet från Sverige, jag har själv varit orolig om monteringen på volvo lastvagnar kommer att flytta kanske till Göteborg och då på grund av besvikelsen över minskat transportstöd.

Husqvara lägger ner i Sverige och andra företag har också tagit samma beslut.. Bara för några år sedan så la företagen tillbaka sin verksamhet till Sverige. Kan inte tolka detta på annat sätt än att det beror både på den regionalpolitik som förs och bristen på en aktiv näringspolitik. Det görs inte mycket på det här området idag

11 kommentarer

  1. TC

    Helt absurd o totalt felaktig slutsats!
    Transportstödet påverkar INTE alls beslutet att eventuellt, OBS eventuellt, koncentrera monteringen till Göteborg och Gent medan Umeå fokuseras på karosseri och måleri.
    Skattebetalarnas pengar ska inte gå till storföretag som har råd att betala sina egna interna transportkostnader.
    Att företag lämnar Umeå beror snarare på Holmlunds sossar i stan som skapat ett extremt uruselt företagsklimat i stan, se bara hur beslutet om äventyrsbadet dras i långbänk liksom alla andra beslut i den här stan, o när väl beslut tas så blir det alltid sämsta tänkbara.

  2. TC

    Exakt vad gör Holmlund själv för att förbättra företagsklimatet i Umeå och förmå fler företag att etablera sin forsknings o utvecklingsverksamhet här i universitetsstaden? Varför har Holmlund lyckats skrämma IKEA så att de vägrar komma hit medan de etablerar sig i betydligt mindre orter med nästan gångavstånd till ännu ett grannIKEAvaruhus? Umeå behöver mer än butiksjobb, o ärligt talat de faktiskt relativt lågavlönade montörsjobb vid Volvos löpande band är inget som Umeå bör sakna så mycket utan problemet är den totala avsaknaden av välavlönade utvecklingsjobb som kräver civilingenjörsexamen

  3. Oscar

    Så var då den extrema högerpartisten TC igång igen!

    Du har rätt Lennart alliansregeringen har ingen politik för industrin eller någon näringspolitik över huvud taget inte heller någon näringsminister värd namnet – vänta – avakta – låt marknaden styra – det är ledord för denna passiva högerregering!

  4. TC

    Så jag är en extrem högerpartist när jag vill att de som har det sämst ställt med lägst inkomst ska få lika mycket i arbetslöshetsersättning som den lika arbetslösa men FÖREDETTA höginkomsttagaren? Varför ska klasskillnaderna bestå o bibehållas även med skattebetalarnas arbetslöshetsersättningar, vsrför ska skattebetalarnas pengar användas till att göra skillnad mellan människor där deras tidigare inkomst avgör vilket människovärde samhället anser att de ska ha och vilken levnadsstandard skattebetalarna ska ge dem under deras arbetslöshetstid?

  5. Andreas Johansson

    Självklart kommer vi att förlora företag så länge vi har ett krävande LO i kombination med världens högsta skatter. Facket måste rannsaka sig själva och skatterna måste sänkas omedelbart om vi ska kunna vara konkurrenskraftiga.Att tro, som Socialdemokraterna gör, att allt blir frid och fröjd bara skatterna höjs och förmögenhetsskatten återinförs är skrämmande.

  6. TC

    Tror ni verkligen att ifall småföretagen tvingats att åter ha de låga transportstöd de hade under sossarnas regeringstid medan de rika storföretagen fått behålla sina överflödigt stora transportstöd så hade Volvos montering i Umeå inte varit hotad och den internationella finanskollapsen hade då inte orsakat någon ökad arbetslöshet alls i vår totalt exportberoende tillverkningsindustri?

  7. S.Lenn Pettersson

    Lennart Holmlunds omvärldsanalys är som vanligt oförsvarligt dålig. OCh slutsatserna blir självklart av samma låga kvalitet. Synd eftersom det skulle kunna föras en saklig diskussion om företagsflytt och näringspolitik. Men det ställer inte Lenart H upp på. Han vill inte pröva sina påståenden mot allmänheten utan låter de vanliga ja-sägarna stå för kommentarer och argument gent emot den ifrågasättande bloggläsaren

  8. Krister

    Och hur ska man komma tillrätta med detta Lennart? Ge oss några socialdemokratiska förslag!

    -Regeringen har sänkt arbetsgivaravgifterna. Särskilt stor sänkning för ungdomar.
    -Regeringen har sänkt bolagsskatten.
    -Regeringen har som sista land i EU slopat förmögenhetsskatten, dvs den skatt på företagare som socialdemokraterna (då i regering)i Finland slopade pga av att den skrämde bort kapital till länder utan skatten.

    Allt detta har dock socialdemokraterna i Sverige varit emot. Kraftigt högre skatter på företagen, är det receptet på socialdemokraternas företagarpolitik?

  9. Rannsakningens tid är nära

    Flyttar Volvo från Umeå så är det inte pga transportstödet utan att snart verkar det bara vara robotar som kan arbeta i Umeå.Under finanskrisen så har Volvo satt in robotar som aldrig förr.
    Det skulle vara intressant att jämföra sjuktal,effektivitet mm mellan arbetare i Umeå,Gent och Göteborg.
    Det håller inte som Franken att skylla på regering utan sopa utanför egna dörren först.En av fackets viktigaste uppgifter är att alla inom en fabrik skall ha insikten att deras inställning är A och O för företagets framtid.

  10. Nuordning i Umeå att vänta

    Med Holmlund och fler Sossars inställning till privata företag så kan det bara sluta på ett sätt.
    Nej nu är det dags att sätta Holmlund på läktarn. Alliansen måste ta över innan det är för sent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.