Regeringen indirekt dömd för diskriminering

I går fick fyra f.d. gravida kvinnor rätt mot försäkringskassan då de nekats sjukpenning. Kvinnorna hade lite olika problem under sin graviditet bråck och foglossning var något som gjorde att de inte kunde jobba för fullt utan deras läkare sjukskrev dem.

 

Försäkringskassan i sin tur sa att graviditet inte var sjukdom. Enligt domstolen har kassan inte lyckats visa att avslagsbeslutet om sjukpenningen inte haft samband med kvinnornas graviditet och att även en icke gravid person med motsvarande besvär skulle nekats sjukpenning Det är flera konstigheter i detta för visst kan en gravid bli sjuk.

 

Försäkringskassan blev dömd för diskriminering i dessa fall och ytterst utför ju försäkringskassan ett beställningsjobb år regeringen. Att försämra för sjuka och pensionärer var ett led i regeringens politik för att kunna sänka skatterna för de som har det bäst.

 

Socialförsäkringsministern moderaten Husmark Persson säger att det är oacceptabelt att försäkringskassan dömts för diskriminering. Menar hon att domstolen har fel eller att försäkringskassan gjort fel. Löjligt att skylla ifrån sig, regeringen har ansvar för försäkringskassans regler.

 

Försäkringskassans generaldirektör beklagar att tingsrätten dömt till diskriminering och vill ha en ny lag. Jag förstår henne för hon anser att de följt det regelverk som regeringen gett dem

 

 

Etiketter: , ,

14 kommentarer

  1. Erik White

    ”Försäkringskassan blev dömd för diskriminering i dessa fall och ytterst utför ju försäkringskassan ett beställningsjobb år [sic] regeringen”
    Japp, då detta hände 2006 satt vilka i regeringen?

    ”Löjligt att skylla ifrån sig, regeringen har ansvar för försäkringskassans regler.”
    Då detta hände 2006 så undrar jag vem som skyller ifrån sig?

    ” Jag förstår henne för hon anser att de följt det regelverk som regeringen gett dem”
    Då detta hände 2006 så undrar jag (igen) vilken regering?

  2. Erik White

    Kent-Erik Mattson: Kvinnorna ansökte och blev nekade sjukersättning innan valet 2006. Länsrätten upphävde FKs beslut under 2006 och 2007. Hur baseras domen på 2007 menar du?

    I vilket fall som helst så är ju resultatet:
    S-regering = Ingen sjukskrivning
    Alliansen = Sjukskrivning

  3. Typiskt Socialdemokraterna..

    ..att hålla på med rika-fattiga/ni fel-vi ?/-retorik. Är trött på det! Börja med något konstruktivt istället. Raka puckar om jag får be, sluta gnälla! Vad skall ni spara på? Vad skall ni satsa på? Hur skall ni göra för att det skall bli bättre?
    Politiken nuförtiden verkar handla mer och mer om att smutskasta andra och försöka bli populär, att lova så lite som möjligt och därmed i praktiken inte jobba/försöka göra livet till det bättre för alla och envar. Makten verkar viktigare. Kanske bättre att ha republik & president. Sosse eller moderat, bara det är en klok, medmänsklig, miljömedveten en.

  4. Sven-Olov Edvinsson

    Än en gång blandar Lennart Holmlund bort korten. Kvinnorna fick rätt av den diskrimineringslag som alliansen infört. Kvinnorna fick avslag på sin sjukskrivning utifrån gammelmodiga regler som hästammar från en s-regering i början 1970-talet.

  5. Vem kom med denna hetsjakt på sjukskrivna?

    Kent-Erik Mattsson mfl bör hålla sig till fakta och inte i sin socialitiska anda försöka skylla ifrån sig.Skärpningen inom försäkringskassan införde SOSSARNA.
    I sin iver att spara på småfolket kan sådana här idiotiska missar uppstå.
    Det visar sig mer och mer att man bör vara vaken på Sossarnas sätt att hantera sannigen.Alliansen bör vara vaken på att vissa Sossar kan vara lika farliga som reptiler med sin tungvrickarteknik.

  6. Dags att vakna!

    ”För 30 år sedan uppfann de fyra televerksingenjörerna den så kallade hänvisningsdatorn.
    Efter att ha kämpat för ersättning i 25 år, har de nu fått rätt i SNAU, Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar, skriver Dagens Industri”
    25 års kamp mot staten, de du. Vems fel är det här?
    Stick inte ut, föds normal, spara inte pengar, ge bort uppfinningar, begärlig mark m m till stat eller kommun! Då är du en riktig svensk. Nej nu är det dags att vakna ur vår dvala. Tänk om alla människor kunde ställa sig på ett led, gå genom en sluss och när vi kommit igenom så hade vi vaknat. Som i en film.

  7. Karl Karlsson

    Karl-Erik Mattsson: Jag har nu läst domen och det står ju klart och tydligt när alla beslut togs. Samtliga fyra kvinnor blev nekade ersättning INNAN regeringsskiftet 2006. Det kan ju inte bli tydligare? Vad menar du?

  8. Karl Karlsson

    Karl-Erik Mattsson: Jag har nu läst domen och det står ju klart och tydligt när alla beslut togs. Samtliga fyra kvinnor blev nekade ersättning INNAN regeringsskiftet 2006. Det kan ju inte bli tydligare? Vad menar du?

  9. theman

    Från domen:

    ”Den 2 februar 2006 bes1utade Försäkrngskassan att avs1å Jenny Jonssons ansökan om sjukpenning med följande motivering”

    Backfired!

  10. Sven-Arne Svensson

    Men, Kent-Erik Mattsson, hur läste du domen? Avslagen skedde före valet 2006 (under s-regeringens tid) men kvinnornas överklaganden bifölls efter valet. Nu hade du väl lite väl s-färgade glasögon?

  11. Magnus i Solna

    Du är roligare att följa efter att jag har lämnat Umeå än under åren jag bodde där. Sossepamp var ordet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.