Ishockey och el-brist ger prishöjningar

I natt satt jag uppe och såg JVM i ishockey och visst blev man besviken över förlusten. De svenska spelarna är bättre skridskoåkare och även spelare men de gör det alldeles för omständigt. A-femman var direkt dålig och man måste kräva mera energi främst av dem, men även de andra måste visa mer vilja och denna gång var det faktiskt 4,e femman som var bästa lagdelen.

 

Det är inte alltid jag håller med kommentatorer men det alla sa igår stämmer jag in till hundra. Man måste helt enkelt gå rakare på mål och följa upp och ta vara på returer och skymma annars blir det aldrig mål. Det ser ut som det är ett systemfel i svensk hockey att man tror att man gör mål från hörnen

 

 

 

Har du gett ägardirektiv till vattenfall Maud?

 

Maud Olofsson och regeringen är ansvarig för att de statliga bolagen styrs åt det håll regeringen vill och man har ägardirektiv att använda och även folk från departementet i styrelsen.

 

För några månader sedan uppdagades saker om förhållandena i Tyskland där regeringen skyllde i från sig och sa sig inte veta något trots att det stod i årsredovisningarna.

 

Nu skenar elpriserna och det beror på bristen på energi och därmed ett utlandsberoende av el och visst måste man fundera över hur det kan vara så ur beredskapssynpunkt.

 

En av orsakerna är att vattenfall och andra elproducenter inte kör basen kärnkraft för fullt och det beror på att man planerat in uppgraderingar och underhåll under den årstid då det är som kallast och då vi förbrukar mest energi.

 

Det visar på att bolagen kan göra som de vill och det kan självklart ett privat bolag göra men att staten tillåter ett samhällsägt bolag detta är rent ut sagt dåligt. Det finns andra tider på året som är lämpliga men kanske regeringen vill öka vinstuttaget ur vattenfall så de kan vara med och betala skattesänkningarna för de som tjänar mest.

 

Därmed är också regeringen delvis ansvarig för att energipriserna rusar i höjden och det beror på bristande direktiv till bolagen och att bolaget ska planera in att köra produktionsanläggningarna när behoven av el är som störst. Avbrotten i produktionen beror inte på störningar i produktionen utan dåligt ledning och dåligt ansvar från ägarna

 

 

5 kommentarer

  1. Margareta Backman

    Fins det nånting som inte Lennart Holmlund kan skylla på sittande regering? en sak har du glömt Lennart att Göran Persson med kompani har i 12 års tid sett till att varje pensionär i det här landet fått ett brev i dagarna där det står följande pensionen sänks med 500 kr i månaden fr.o. m. januari 2010 Jag tror inte att löntagarna skulle aceptera detta facken skulle skrika och du med att det är den sittande regeringens fel. att lägga ned Öbacka äldreboende och ersboda m.fl. äldreboende bryr du dej inte om huvudsaken att du kan skylla allt på den sittande regeringen Skärpning Lennart!!!

  2. Carl Larsson

    När det var som kallast (och dyrast med el) för några veckor sedan så stod 3 av 4 reaktorer i Ringhals stilla.
    2 av dessa genomgick omfattnade ombyggnationer och har stått stilla sedan tidigt i våras. En tredje var tvungen att stoppas p.g.a ett upptäckt fel. http://www.gp.se/ekonomi/1.274106-reaktorstopp-driver-upp-elpriset

    Ringhals AB ägs 70,4% av Vattenfall och 29,6% av EON. De förlorar mycket pengar varje dag som en reaktor står stilla, visst priset går upp. Men då delas ju den prishöjningen med de anläggningar som man inte äger, deras egen del av prisöjningsvinsten blir liten.

  3. LP

    Precis som Carl Larsson skriver så har de planerade ombyggnationerna varit planerade till vår och sommar men det har beklagligt nog uppstått problem under flera av dessa projekt som har gjort att tiden har sprungit iväg.

    Kärnkraftproducenterna har ett enormt intresse av att köra verken för fullt under de kallaste månaderna. Vattenfall förlorar flera miljoner i förlorad inkomst då ett kärnkraftverk står stilla under en vintermånad.

    Lennart sätt dig in i frågorna innan du uttalar dig!

  4. Jan Öhlund

    Bäste Lennart

    Snyggt och kloka synpunkter. Vattenfall och övriga är duktiga på att undvika konkurrens, ta ut höga prisr och skryta med ”vinster”.

    Vattenfalls och Sveriges ansvar vid kärnkraftshaveri i något av de två kärnkraftsverken i Tyskland, Brunsbüttel och Krümmel har funnits från den dag Vattenfall förvärvade anläggningarna. I det tyska driftstillståndet för Vattenfall har hela tiden ingått som oeftergivligt villkor att kärnkraftsägaren ansvarar för skador fullt ut.
    Ganska komiskt att ingen upptäckt detta tidigare.

    Man kan ju knappast bara säga Sorry! om det smäller.

  5. Jan Öhlund

    Vad beträffar Vattenfalls och Sveriges ansvar vid kärnkraftsolycka i Tyskland kan vi nu andas ut. Kärnkraftsverken har stått still i två år och Vattenfall har förlorat sitt driftstillstånd och lär inte heller få det tillbaka på grund av försummelser, falska rapporter och underlåtna säkerhetsåtgärder. Det handlar således om bristande kompetens att driva kärnkraftverk.

    Det är således inte konstigt att flera verk står still när de som bäst behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.