Staden Besiktas och Sluta röka

 

Idag har vi träffat borgmästaren från en kommun som heter Besiktas. Den borgmästaren är socialdemokrat och har stort förtroende i kommunen men ett valresultat på runt 70 %. Ärligt talat var det en dynamisk borgmästare med ett starkt engagemang i fotbollsklubben med samma namn.
 
Det är helt klart att förhållandena att leda en Turkisk kommun är helt annorlunda och inte minst de hot som riktas mot politiker. Själv valde han inte ha säkerhetsvakter när han var ute på stan och menade att han var ju en av folket och skulle vara som de. Kommunernas uppgifter är också som natt och dag gentemot Sverige och Norden. Vi får väl se om han har för avsikt att besöka Umeå senare.
 
Vi passar alltid på att skryta över att vi har ett av Europas bästa damlag i fotboll men det märks att damidrotten inte står lika högt i kurs som herrfotbollen.
 
En annan reflektion är att det troligen många fler % rökare i Turkit än i Sverige
 
Sluta röka
Självklart är det ohälsosamt att röka det vet vi. Många som börjat röka har svårt att sluta och det vet jag av egen erfarenhet.
Metoderna att få folk att sluta är många och nu kommer nya idéer hur man ska lyckas med detta och denna gång är det rena skrämselpropagandan som ska användas och det är att paketen ska innehålla skräckbilder.
 
Iden kommer från folkhälsoinstitutet och vi får se hur paketen kommer att se ut i framtiden.
Visst kanske det kan få någon att sluta det tvivlar jag inte alls på men är helt övertygad om att den viktigaste åtgärden är att ha ett bra förebyggande arbete som gör att stoppa inflödet av rökande i framtiden.
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.