Storstädning väntar i Grekland

Den nya socialdemokratiska regeringen i Grekland har ett hästjobb framför sig när det gäller att sanera den grekiska ekonomin efter förra högerstyret. De har fått direktiv att ta krafttag av EU och har nu lagt ett förslag som godkänts av EU.

Det har lett till missnöje vilket inte är alltför konstigt. Underskottet i budgeten ligger på nästan 13 % av BNP och ska ner till 3 %. De åtgärder som kommer att vidtas är bland annat frysta löner för offentliganställda, stopp av nyanställningar i offentlig sektor, dyrare bränsle, dyrare tobak, dyrare alkohol, slopade skattelättnader och höjd pensionsålder.
 
Det är klart att folk blir missnöjda. Men den borgerliga politiken med skattesänkningar kombinerat med ekonomiska finanser i obalans måste till slut betalas. Även lån till skattesänkningar måste betalas. Och det är den otacksamma uppgiften som den ganska nytillträdda socialdemokratiska regeringen i Grekland måste göra.
 
Kalla fötter eller valtaktik?
Det senaste utspelet från Reinfeldt kan man tolka som att han har fått lite kalla fötter av den kritik som han fått mot att pensionärerna och löntagarna har olika skatter. Han menar därför är det nu är pensionärernas tur för skattesänkningar. Men ett valår är det mycket valtaktik och det framstår snarare som ett försök att rädda sig kvar vid regeringsmakten. Förslaget faller platt då mantrat hittills av alla borgliga politiker under mandatperioden har varit att skattesatsen ska vara olika för de som jobbar och de som inte gör det. ”Det ska löna sig att arbeta”. Men nu gäller alltså inte det längre, däremot sägs fortfarande ingenting om de skatteskillnader som alltjämt finns för sjuka och arbetslösa jämfört med de som jobbar.

4 kommentarer

  1. Hasche Lindberg

    Grattis till artikeln på politikerbloggen. Äntligen får hela Sverige se vilken politiker du är. Hur du behandlar människor illa . Vilken människosyn du besitter. Grattis Lennart.

  2. Jonas Sandström

    Angående dagens artikel i VK:

    Jag förstår att ditt temperament gick lite åt fel håll och att du överreagerade. Men du måste inse att du bara skjuter dig i foten genom att försöka bestämma var du vill exponera dig.

    Som politiker är det ditt ansvar att svara på frågor och inte nog med det – och detta är den viktigaste punkten – folks förväntningar ändras konstant.

    För några år sedan hade det varit ett mirakel om en politiker mailat en privatperson för att svara på frågor. Idag KRÄVER folk att du finns på div. sociala medium och svarar på frågor frivilligt.

  3. Jonas Sandström

    ”Costumer expectations” gäller även i den politiska världen, och detta måste du inse annars förlorar du.

    Jag skrev ihop ett inlägg om just detta, ur ett företags synpunkt förvisso, men det är lika applicerbart inom politiken:
    http://jonassandstrom.com/you-dont-care-because-you-have-to/

    Sist men inte minst: Tro inte att du vet allt om hur internet och kommunikation fungerar bara för att du finns där. Se detta som ett misstag du lärt dig något av.

    /Jonas

  4. Andreas Eriksson

    Alltså, är du så otroligt oinsatt i Greklands nutidshistoria att du inte begriper att PASOK har en MYCKET stor del av ansvaret för den nuvarande krisen i landet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.