Sverige faller

Igår bloggade jag om att Sverige har fallit på OECD:s välståndslista. En av orsakerna till detta är att Sverige har fallit på listan över arbetslösheten vilket självklart slår mot välståndet. Det går alltså inte så bra som Reinfeldt vill göra sken av.

2006 hade Sverige den 14:e lägsta arbetslösheten inom EU och nu har man fallit till 17:e plats. 2006 låg Sverige 1,1 % under EU27 snittet och 2009 hade det minskat med 0,4 % vilket betyder att arbetslösheten stigit mer i Sverige än EU-snittet.

Polen låg 2006 på 27:e plats och hamnar nu på 16:e och har passerat Sverige. 2009 hade Sverige den högsta arbetslösheten i norra Europa om man undantar Baltikum.

Det har med andra ord gått sämre för Sverige än de flesta andra länderna då det gäller att klara av arbetslösheten. Och alla EU länder har haft en finanskris så argumentet att det beror på finanskrisen håller inte. Med högerregeringens politik har fler människor har hamnat i utanförskap i Sverige än i andra EU länder.

Ändå haglar buden om sänkta skatter och senast kom det från centern. Det är endast ren och skär valtaktik då de sett hur arga t.ex. pensionärerna blivit. Däremot vill man inte tala om var nerskärningarna ska göras då man minskar intäkterna i och med fler skattesänkningar.

Finansieringen är således oklar och vilka välfärdsområden som kommer att drabbas. Men att nedskärningar kommer är oundvikligt då ekonomin måste vara i balans. Alltså måste regeringen låna ännu mer till sina skattesänkningar vilket måste betalas av oss tillsammans och av framtida generationer. Resultatet av en sådan politik har vi ju bland annat sett i Grekland och även för andra länder om man bara lånar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.