Talartiden i KF

Igår ska tydligen Vänsterpartiet ha lämnat in en motion, fast imorse fanns den dock inte att tillgå då den ännu inte inkommit till kommunen, men den kanske lämnas in under dagen. Däremot tog VK upp det på nättidningen igår och VF idag. Lite märkligt av både tidningar och Vänsterpartiet.

Men i alla fall, låt oss diskutera själva ämnet. Talartiden registreras automatiskt i det system som används vilket innebär att vem som helst kan gå och få kopior på dessa listor redan i dagsläget. Sedan tidigare vet vi att gruppledarna har den mesta tiden och kanske jag framförallt. Mycket beroende på att jag ges mest tid i budgetfrågorna samt att jag får de flesta av de andra frågorna.

Sedan finns det ett regelsystem om vilka som får gå upp i respektive ärende och hur själva proceduren går till i fullmäktige. Det står bland annat i arbetsordningen för KF.

Däremot bör tilläggas att många av våra kvinnliga ordförande ges ganska mycket tid då de är ordförande för stora verksamheter t.ex. alla ärenden som berör För- och grundskolan, Socialnämnden, Fritidsnämnden, Miljö- & hälsoskyddsnämnden och Byggnadsnämnden. I Umeå har vi socialdemokrater många duktiga kvinnor och kvinnor på ledande positioner, samt i verksamheter där mycket pengar hanteras.

Det är minst lika viktigt som exakt hur alla minuter och sekunder fördelar sig i talarstolen då det fattas många viktiga beslut även i våra styrelser och nämnder.

Men att varken media hade koll på att detta registreras, som ofta närvarar på KF, eller Tamara som sitter i kommunledningen och som skriver en motion om det som redan finns förvånar mig. Men som sagt det har ännu inte gått att ta del av motionens innehåll utan bara vad som stått i tidningarna. Diskussionen lär återkomma.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.