Partistöd och ersättning

Sverigedemokraterna får partistöd i en del kommuner, trots att de inte fyller sina platser. De skickar också 40 % av sitt partistöd till den centrala partikassan vilket är helt felaktigt då partistöd betalas ut av en enskild kommun i syfte att stödja det lokala partiarbetet. Det är märkligt att regeringen inte lagändrat detta då en enig riksdag har fattat beslut i frågan.

Exempelvis har Skara kommun sagt nej till att betala ut partistöd för tomma stolar men länsrätten stödde Sverigedemokraterna, trots att det i lagen sägs att man ska ha representation i fullmäktige. Borde inte det betyda att man ska vara där. Det finns två artiklar, här och här, i Dagens samhälle som handlar om detta. Partistöd skulle inte behövas betalas ut om det inte finns folk som representerar partiet i kommunfullmäktige.
 
Ersättning för vindkraftverk
Det finns kommuner som vill ha ersättning för att det byggs vindkraftverk i den egna kommunen. Det skulle i så fall bli en form av extra skatt på vindkraften som därmed skulle fördyra den. Markägaren får redan idag ersättning av vidkraftsexploatören.
 
Även i Västerbotten har 10-kommungruppen uppvaktat regeringen i denna fråga och man hänvisar till de regleringsmedel som vattenkraftsföretagen betalar. Dessa används som bygdeavgiftsmedel men är pengar som är avsatta för att hålla ordning och reda i de reglerade vattendragen. De har dock gått till helt andra saker som t.ex. utveckling, så även i Umeå.
 
Min uppfattning är ändå att man ska vara försiktiga med att lägga på nya kostnader på vindkraften som trots subventioner inte har hög lönsamhet och knappast skulle byggas utan statliga subventioner.
 
Kommunernas pengar ska vara skatter och statsbidrag, samt komma från inkomst- och kostnadsutjämningssystemet. Går man ifrån den principen vilka kommuner vill inte då ha ersättning för vad som anläggs i kommunerna?

2 kommentarer

  1. Camilla

    Nu är det ju så att alla tomma stolar inte beror på avhopp. Många står tomma pga att det tyvärr inte fanns kandidater på alla orter i valet 2006. Detta för att SD nog inte kunde drömma om att stödet skulle bli så stort.

    Det partistöd som man äskar i dessa kommuner är visst skäliga att betala ut av fler orsaker än en. Den jag personligen anser vara den främsta är att med dessa pengar kan partiet satsa på kommunalt arbete i väntan på valet i år. För uppenbarligen finns det människor som stödjer SD i många kommuner och det är deras rättighet att få sina röster hörda.

  2. så det så

    Sverigedemokraterna är berättigade till partistöd trots att deras mandat i Lekebergs kommunfullmäktige består av en tom stol. Det slår länsrätten fast i en dom som kan få återverkningar i ytterligare tre kommuner i länet och ge SD hundra- tusentals kronor i partistöd.

    Sverigedemokraterna fick ett mandat i Lekeberg vid valet 2006, men partiet hade ingen namngiven kandidat på sina valsedlar och ingen väljare skrev dit något namn. Därmed kom SD:s stol i fullmäktige att stå tom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.