Bojkotta de som anlitar oseriösa företag

Uppdrag granskning har än en gång visat hur illa Mc Donalds och Burger King beter sig genom att via ett antal företag som tidigare kontrollerats fortsätter att anlita oseriösa företag som städar och som betalar låga löner.

Nya städbolag även denna gång med usla arbetsvillkor och svarta löner har tagits in för att ersätta andra oseriösa företag.

Oseriösa företag finns oavsett om politiken ändrar skattereglerna för att få svarta jobb vita. Men det här visar på den ohållbara modell som regeringen vill införa med att bl.a. begränsa fackföreningars möjlighet att t.ex. vidta stridsåtgärder för att kunna kräva kollektivavtal. Vi har många gånger fått höra, inte minst från centern och Maud Olofsson, att det är ”så himla synd om dessa företag” som ska ha med facket att göra och även andra regler.

Den här typen av företag som jobbar så oseriöst har inget berättigande över huvudtaget. Det är en skam för de företag som anlitar dem och det gäller för koncernen att se till att inte detta sker. Nu är väl en del satt i ett system som har sina rötter från USA där man har vana med fiffel om avtal och då är det slutligen kunderna som måste ta ansvar och istället handla hos företag som sköter sig.

Offentlig sektor gör många upphandlingar och i dessa måste man kunna kräva att det finns kollektivavtal på arbetsplatserna. I många företag finns ledningar som lurat personalen med att de har samma lönevillkor och samma försäkringar men det är inte sant. Dessutom har företagen å sin sida lurats av försäkringsbolagen att de försäkringar de säljer är ett billigare alternativ och till ett bättre pris.

Men det är så långt från sanningen man kan komma för de avtal som följer av kollektivavtalen har sin grund i en uppgörelse mellan arbetstagarorganisationerna och arbetsgivarorganisationerna, vilket är billigare och med samma villkor.

Det har också visat sig att AMF-pensionerna är de som gett tillbaka bland de bästa över tid till försäkringstagarna och att de har den billigaste administrationen. De bästa för medlemmarna är om både arbetsgivaren och löntagaren är med i sina respektive fackliga organisationer.

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Att en etablerad politiker tycker Al Capones devis ”ett erbjudande man inte kan säga nej till” och tvinga företag till avtal är en skrämmande inställning. Att kunden i alla lägen har yttersta ansvaret för att leverantören följer Svensk lag är lika befängt. Att sen påskina att USA är fifflets vagga vittnar om en okunskap om dom egna politiska rötterna eftersom korruption, maktmissbruk, skattefusk och dåliga avtal är ett adlesmärke från nuvarande och forna östblocket. Ett avtalsförhållande bygger på att bägge parter känner sig som vinnare. Men bidrags och skattefuskar städarna kanske också????

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.