Moderaterna ska sänka skatten

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa i helgen att moderaterna vill fortsätta att sänka skatterna. Det ligger i den moderata ideologin att skatterna ska vara låga och att människorna själva ska ta ansvar för välfärden, bland annat genom privata försäkringar. Utspelet visar på att det är samma gamla högerpolitik som vanligt.

Skulle Reinfeldt få sin vilja igenom så blir det ännu mer förändringar när det gäller välfärden. Ekonomin kommer sannolikt inte att utvecklas så positivt som regeringen vill ge sken utav och andra skatter som staten tar in kommer inte att räcka för att täppa till de hål som skattesänkningarna innebär.
 
Regeringen tillför inga ytterligare pengar till kommunerna i sin vårbudget vilket kommer att resultera i standardsänkningar i välfärden. Kommunerna spenderar vanligen över 80 % i kostnader för socialtjänst (äldreomsorg, handikappomsorg och individ- och familjeomsorg) och skola (barnomsorg, grundskola och gymnasieskola).
 
Kommunerna måste dessutom klara andra åtaganden som t.ex. att underhålla vägar och även om man skulle ta bort exempelvis all fritidsverksamhet och all kulturverksamhet som finns i kommunen motsvarar det bara drygt en skattekrona.
 
Men eftersom Reinfeldt nu vill sänka skatten ännu mer så vill vi ha ett besked om vilka områden han kommer att ta pengarna ifrån och vilka förändringar han tänker göra för pensionärerna, de sjuka och de arbetslösa. Om han menar allvar med en ekonomi i balans så kommer det att kräva stora nedskärningar och saker som kommer att försvinna – ett besked han måste ge före valet. Sen bör man också komma ihåg att vi har stora volymökningar inom skolan och äldreomsorgen.
 
Fredrik Reinfeldt måste därför ge besked om vilka utgifter som han tänker ta bort i samhället, alltså vilken verksamhet som ska försvinna och det innan valet.

3 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Kanske är det rimligt att dra in det extra tillfälliga kommunstödet när regeringen tydligt kan se hur kommunalpolitiker kastar hundratals miljoner på projekt som Kulturhuvdstadsår med mera?

  2. Krel

    Kommunens huvudansvar är att sörja för skola och äldrevård. Kulturtjafset verkar ha bländat sossarna.
    Gå tillbaks till er grundpolitik, tack.

  3. LP

    En liten upplysning till Holmlund och hans gelikar: Sverige är fortfarande världsbäst på skatt, personen med högst skatt i världen bor i Jämtland. Han var i tidningen för någon vecka sedan!

    Ingen fara ännu för ”nedmontering av välfärden” alltså! Vi kan dock vara rädda för att vi någon gång framöver förlorar vår kära första plats i skatteligan, men det lär ju dröja. Oavsett vem som sitter vid makten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.