Välfärd kostar pengar och pengarna är skatt

Minskar man skatten som alliansen vill göra i Umeå så finns det mindre pengar till välfärd. Av högeralliansens förslag till budget kan man se att det har förslag om att sänka skatten så rejält att de inte har några pengar till volymökningar efter 2012.

Jag tror att de allra flesta människor vill ha en bra skola, bra äldreomsorg och bra socialtjänst. När nämnderna tvingas skära i verksamheten brukar många känslor rivas upp. Det är ett bevis på att folk vill ha välfärd. Man kan inte få både sänkt skatt och bättre välfärd.

* Framtida regioner

För några veckor sedan träffade jag tidigare kommunalrådet Gert-Inge Andersson, numera regionråd i Västra Götalandsregionen. De har en budgetomslutning på drygt 44 miljarder, varav sjukvården har nästan 42 miljarder. Kultur, regionalutveckling och kollektivtrafik är runt en miljard.

Detta om något visar på att när det gäller regionbildningen så måste det vara sjukvården som utgör gränsen för regionen. Att dela upp och göra regionindelningen utifrån andra parametrar skulle inte vara ett klokt val. Vi får hoppas att jämtar och sundsvallsbor inser detsamma och att samarbetet inom sjukvårdsregionen blir kvar.

2 kommentarer

  1. Christer

    Enligt listan över Sveriges kommunalskatter så hittar man Umeå på plats 221 av 291 (dvs det finns 220 kommuner med lägre skatt).

    Umeå är Sveriges elfte största stad. Nedan en lista över Sveriges största städer och deras plats på skattelistan inom parentes.

    1. Stockholm (8)
    2. Göteborg (95)
    3. Malmö (49)
    4. Uppsala (81)
    5. Linköping (14)
    6. Västerås (25)
    7. Örebro (97)
    8. Norrköping (60)
    9. Helsingborg (22)
    10. Jönköping (124)
    11. Umeå (221)
    12. Lund (48)
    13. Gävle (187)
    14. Borås (96)
    15. Södertälje (123)

    Vad är anledningen till att välfärden är så dyr i Umeå?

  2. Tommy

    Bara att läsa VK så ser man m jämna mellanrum vad pengarna går till och eller skall satsas på i framtiden, inte fasen är det då i första hand det som vanligtvis sammankopplas m välfärd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.