Ge de unga chansen till jobb och utbildning

Ungdomsarbetslösheten var i april i år 30,1 procent, bland den högsta i EU. Det innebär att den har ökat med närmare 60 000 personer sedan valet 2006. Samtidigt innebär regeringens aktivitetsförbud att unga måste vänta i minst tre månader innan de har rätt till en aktiv åtgärd hos Arbetsförmedlingen.

När det gäller ungdomspolitiken i övrigt har t.ex. utbyggnaden av högskolan minskat trots att ungdomskullarna ökat kraftigt, vilket innebär att en minskad andel unga ges möjlighet att studera vidare. Dessutom har regeringen dragit in 1,2 miljarder kronor till komvux utan att ta hänsyn till att ungdomsarbetslösheten har ökat dramatiskt de senaste åren.
 
Vidare har nybyggandet av hyresrätter mer än halverats.  Hela 147 kommuner uppger att de har brist på bostäder som ungdomar efterfrågar. 20 högskolekommuner uppger brist på lämpliga bostäder för studenter. Det är inte rimligt. Man ska inte behöva vänta långt in i vuxenlivet innan man kan flytta hemifrån. Det behövs fler bostäder som unga människor har råd att bo i. Socialdemokraterna och de rödgröna vill därför mer än fördubbla byggandet av hyresrätter under nästa mandatperiod. Bland annat genom ett statligt investeringsstöd för byggande av hyresrätter med rimliga hyror.
 
Det krävs en aktiv politik för att få fler ungdomar i arbete. Vi vill ta bort aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen och investera i 100 000 jobb, praktikmöjligheter och utbildningsplatser. För oss är investeringar i jobb, bostäder och utbildning för unga viktigare än fortsatta skattesänkningar för dem med högst inkomster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.