Vem har rätt att bedöma vem?

Stieg Larsson är ofta uppe till debatt och många vill tycka till om honom som person. Däremot är många läsare och filmtittare förtjusta i det han har skrivit. Han säljer böcker som aldrig förr och i hela världen. Det är synd att han inte själv får ta del av sina framgångar. Det är också tråkigt att det blir tvistigheter om de ekonomiska framgångarna som har kommit efter hans död.

Ibland får man nästan uppfattningen att andra vill försöka rida på hans framgångar eller kraftigt försöka förminska honom. Då tänker jag bl.a. på det baktalande som gjorts av hans s.k. vänner. Det värsta är nog ändå hur Dagens Nyheter har valt att behandla honom då de menar att han i stort sett inte kunde skriva överhuvudtaget. En artikel som dessutom har spridits till andra länder där en redaktör på tidningens kultursida går till hårt angrepp mot Stieg Larsson, kanske för att han inte delade de liberala idéerna.
 
Jag delar inte Stieg Larsson politiska värderingar men tycker inte att en stor tidning bör angripa honom på ett sådant sätt. De försöker angripa honom för de böcker och artiklar han har skrivit genom åren. Temat i Stieg Larssons böcker har ofta varit orättvisor och främlingsfientlighet som han har valt att kritisera.
 
Men det är läsarna som väljer att läsa det man vill läsa. Vill de läsa Stieg Larsson har de all rätt att göra det och borde få göra så utan att för den delen hängas ut som om att de gör fel val. Alla dessa proffstyckare som recenserar allt som görs inom en kulturyttring, detta oavsett om det är böcker, musik, konst eller något annat, utgår ju alltid från sin egen smak.

En kommentar

  1. Östen Högman

    Lennart
    Jag tycker som Du i mycket du skriver, och jag gillar verkligen det Stieg Larsson skrivit och jag förstår hur du tänker, men …. det sista stycket i din kommentar är väldigt nära Göran Hägglunds åsikter om vad kan kallar ”kulturelit” kontra ”vanliga köksbordsmänniskor” Jag tror inte det är så du menar eller…..
    MVH

    östen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.