Ungdomars livsvillkor har försämrats

Socialstyrelsen har presenterat en rapport om utvecklingen av socialbidragen. Samtidigt har Ungdomsstyrelsen gett ut en rapport om ungdomars livsvillkor.
 
Rapporterna visar bland annat att:
 
  • Socialbidragen (utbetalning i kronor) ökade med drygt 19 procent mellan åren 2008 och 2009, exklusive introduktionsersättning.
  • I åldersgruppen 20–24 år har socialbidragen ökat med 22 procent bland män och 16 procent bland kvinnor.
  • Antalet långvariga biståndstagare 16-29 år har ökat med nära 14 procent.
  • Fyra av fem arbetslösa ungdomar (18-24 år) saknade arbetslöshetsförsäkring trots att de uppfyllde arbetsförmedlingens krav.
  • Av det totala antalet biståndsmottagare var 41 procent i åldern 18–29 år.
  • Andelen ensamstående unga med barn i åldern 20–29 år med låg ekonomisk standard har ökat från 19 procent 2001 till 76 procent 2009.
  • Antalet arbetslösa i åldern 18–24 år var nära 47 000 i månadsgenomsnitt under 2009, vilket är nästan 17 000 fler än 2008 och motsvarar en ökning på 56 procent.
Slutsatsten är tydlig. Regeringens politik har kraftigt försämrat ungdomars livsvillkor. När ungdomsarbetslösheten ökar samtidigt som de flesta unga står utanför a-kassan leder det till kraftiga ökningar av socialbidragen. Därmed minskar också resurserna till skola, vård och omsorg. När ungdomsarbetslösheten ökar så ökar utanförskapet. Det leder till ökade klyftor men skapar inga nya jobb.
 
Regeringens medvetna beslut har steg för steg försämrat unga människors inträde i vuxenlivet. Det är under en lågkonjunktur som politiken behövs som mest.

4 kommentarer

  1. Förälder

    Vet du… För första gången tycker jag du har rätt. Tyvärr är det bara så att vi kan inte annat vänta om vi ska ha ett mitten eller högerstyre i landet. Tänk på det Lennart 😉 Du är en av dom skyldiga.

  2. Per Hansson

    Återigen glömmer du bort din egen roll i din egen kommun! Vad har du och sossarna gjort för att förbättra livet för Umeås unga? Kanske du ändå ska lämna kommunpolitiken och göra en riksdagslarriär?

    Jag bara undrar…

  3. TC

    Ungdomar skräms till passivitet o hopplöshet i onödan.
    Enligt SCB var 193600 mellan 15 o 24 år arbetslösa i april, det totala antalet 15 till 24-åringar i Sverige är 627 100 alltså 31 procent i åldersgruppen är arbetslösa, men i den siffran ingår även HELTIDsstudenter som samtidigt söker jobb även om de bara vill jobba extra några timmar i veckan, räknas de bort är antalet arbetslösa mellan 15 o 24 år 72 100, eller 11,5 procent.
    Arbetsförmedlingen har bara siffror på arbetslösa mellan 18 och 24 år, o i det åldersspannet stod 10,5 procent till arbetsmarknadens förfogande i april

  4. Mats

    Hur ser siffrorna ut för Umeås del Lennart? och vad gör ni sossar för att förbättra siffrorna i kommunen. Sätt in fler förskollärare kan ju lösa en del arbetslösas utanförskap och dessutom kan ni ju samtidigt infria ett vallöfte om 15 barn/grupp som ni haft ett par mandatperioder på er att infria. Är benägen att hålla med herr Hansson nedan. Fokusera din energi på att lösa problemen i kommunen i stället för att fokusera på allt som inte faller dig i smaken på riksplanet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.