Vad är rättvisa?

Igår satt jag i bilen och lyssnade på fotbollsmatchen mellan guldfavoriterna Spanien och Schweiz. En match som Schweiz till slut vann med 1-0 efter ett tidigt mål i andra halvlek. Under matchen hade Spanien bollen betydligt mer än Schweizarna men det enda målet gjorde Schweiz.

Det har hänt många gånger i fotboll och även andra idrotter att de som haft det mesta av spelet ändå förlorat. Vad jag reagerar på är användandet av ordet rättvisa. Så fort Schweizarna gjort sitt mål var det orättvist att de ledde och till slut var det också orättvist att de vann matchen.

Fotboll går ut på att göra fler mål än motståndarlaget och den som gör flest mål vinner alltid men är det orättvist för den sakens skull? Det är ju skickligt att vinna en match och ta vara på de chanser man får. Alltså borde det vara en bra prestation att vinna, trots att man inte har bollen mest. Det kan ju också vara dåligt av det lag som har bollen mest tiden utan att lyckas vinna, trots detta.

Det är rätt att det lag som gör flest mål vinner matchen. Man bör istället vara noga med att inte förstöra ordet ”rättvisa” och vad det betyder.

3 kommentarer

  1. Erik Karlsson

    Ja vad är rättvisa Lennart! Jag tycker inte det är rättvist att ni inom Socialdemokratin i Umeå bara tänker på centralorten! Det finns faktiskt samhällen utanför stadskärnan. Som tur är är det de ideela krafterna som ser till att byarna överlever, för ni ställer inte upp ett skit.

    Min röst hamnar på borgerligheten nu!

  2. Andreas Johansson

    Rättvisa enligt socialdemokrater är att höja taket i A-kassan så att överklassen får 28 000 kronor per månad för att inte jobb medan andra får 16 000 kronor per månad för ett slitsamt heltidsjobb. Jag delar inte socialdemokratins syn på rättvisa.

  3. Isak

    ”Fotboll går ut på att göra fler mål än motståndarnalaget”
    I politik så gäller det att ha bättre argument än motstånd-
    arna. Vad jag har förstått så är Lennart Holmlund ensam an-
    svarig för det Socialdemokratiska bloggandet. Men det duger
    inte att ett valår vara så nonchalant och inte b.l.a. svara
    på andras bloggar och kommentarer. Från dom övriga inom det
    röd/gröna blocket är det tunt med kommentarer och argument.
    Så Bäste Herr Holmlund om du skall sitta kvar efter höstens
    val så får du nog ta dig i kragen och likt fotbollsspelarna
    göra fler mål, eller förstärka anfallet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.