Kamp mot ungdomsarbetslösheten!

Bara för några dagar sedan har många studenter lämnat landets gymnasier med nyvunna idéer och kunskaper. Många kliver rakt ut i arbetslöshet. Sedan blir det tre månaders aktivitetsförbud innan något stöd sätts in. Tusentals drömmar går om intet. Klyftorna ökar och jobben blir färre, ändå fortsätter regeringen att låna till skattesänkningar.

Vi Socialdemokrater vill att Sverige ska vara möjligheternas land där alla, oavsett bakgrund, får möjlighet att växa. Därför kommer vi att göra allt vi kan för att ge Sveriges unga nya chanser och möjlighet att vara med och bidra till samhället. För att bekämpa ungdomsarbetslösheten kommer vi bl.a. att:

1. Avskaffa arbetsgivaravgiften för företag som anställer arbetslösa ungdomar

2. Investera i 100 000 nya jobb, praktik- och utbildningsplatser, varav 20 000 utbildningsplatser riktade till unga

3. Skapa fler platser och högre kvalitet på högskolan

4. Ge unga stöd från första dagen på vägen ut i arbetslivet och avskaffa regeringens aktivitetsförbud

 

3 kommentarer

  1. TC

    Att tvingas vänta i endast 3 månader innan det kan bli aktuellt med praktik eller utbildning är bara rimligt, för ingen får ett jobb första dagen man börjar söka jobb. Det tar ju oftast mer än 1 månad bara från det att Platsannonsen finns ute till dess att en ny person anställts, så med krav på 3 månaders jobbsökande så ges stödet enbart till dem som verkligen inte kan få jobb på egen hand istället för att slösa samhällets resurser på personer som egentligen inte behöver detta stöd.
    Sossarna har själva aldrig lyckats erbjuda hjälp snabbare än dessa 3 månader så kritiken är löjlig.

  2. TC

    Enligt SCB var 193600 mellan 15 o 24 år arbetslösa i april, det totala antalet 15 till 24-åringar i Sverige är 627 100 så 31 procent i gruppen är arbetslösa I den siffran ingår även HELTIDsstudenter som samtidigt söker jobb även om de bara vill jobba extra några timmar i veckan, räknas HELTIDsstudenterna bort är antalet 72 100, eller 11,5 procent.
    Arbetsförmedlingen har bara siffror på arbetslösa mellan 18 och 24 år o i det åldersspannet stod 10,5 procent till arbetsmarknadens förfogande i april.

  3. TC

    1: Ungdomsarbetslösheten är på 10,5 procent så den är inte så mycket högre än för andra åldersgrupper, så att göra det billigare att anställa just ungdomar innebär att äldre arbetslösa bara får förtidspension att se fram emot eftersom de inte kan konkurrera med ungdomarnas övriga fördelar som att vara unga, frisk o mer lättledda och ofta ha bättre utbildning direkt efter examen.
    2: Investeringar i nya jobb inom kommunerna ska väl enbart ske om det finns behov i verksamheten så det inte blir som i Sovjet där 1 jobbar o 3 tittar på?
    3: Det finns redan fler platser än sökande till teknik o natur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.